Virágzó vidékünk

Előbújtak az első erdei gombák

Az ízletes kucsmagombára sem kell már sokáig várni.

Az idei tél gazdag volt gombákban, a jó tavaszi terméshez azonban kiadós csapadékra van szükség. Jelenleg nedvességhiánnyal küzdenek a földek, ami az egész mezőgazdaság számára probléma.

Nyolcas ikrek a gombák között is ritkaságnak számítanak
Vargányából viszont kimondottan jól mutatnak.

A télen is szedhető gombákból ebben a szezonban jó volt a felhozatal, akadt júdásfüle, fagyálló csiga- és késői laskagomba, valamint téli fülőke is, írja a Zaol.

Utóbbi kettő gyógyhatással bír, és a kései pereszkékkel együtt egész hosszan, januárban is folyamatosan lehetett gyűjteni.

Gomba most is van, fafülgombából például egész szép a kínálat a természetben, és már itt vannak a piros csészegombák is, amelyek ugyan ehetők, de nincs különösebb étkezési értékük, leginkább ételek díszítéséhez használjuk őket

– mondta a portálnak Benkő Lajos gomba szakellen­őr, a Hévízi Termelői Piac vezetője.

Hamarosan megjelenik a tavasz első gombája, az ízletes kucsmagomba is, ha bőséges csapadékban lesz részünk márciusban. Tavaly épp ennek hiánya miatt volt rossz a kucsmagomba-termés, és nem bújt elő ez a gombafajta áprilisban.

Labda nagyságú óriáspöfetegeket találtak Kapuvárnál
Ebből a mennyiségből több szomszéd is jóllakhat.

A csapadékhiány az egész mezőgazdaságban kárt okoz, hisz a szabadföldi növénytermesztést hátráltatja, hogy idén gyakorlatilag nem esett hó. A fehér takaró ugyanis nemcsak szép, de elengedhetetlen a fagyok elleni védekezéshez is, ráadásul vízutánpótlást biztosít a földeknek.

Kiemelt képünkön kucsmagomba látható – Fotó: Pixabay

Vajon mennyire ismered az őszi erdő kincseit? Íme a gomba-kvíz
Illatosak és finomak, de veszélyesek is, ha nem tudjuk, melyik ehető és melyik mérgező.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik