Virágzó vidékünk

Bemutatták Magyarország legszebb birtokát

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén működő Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben, az 1990-ben alapított családi vállalkozást szerdán mutatták be a sajtónak, tudósít az MTI.

A gyümölcstermesztéssel és -feldolgozással, szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és vendéglátással foglalkozó derecskei gazdaság 60 hazai cég közül szerezte meg a Magyarország legszebb birtoka címet, a gyümölcstermesztési birtok kategória győztese lett, s a közönségszavazatok alapján is a legszebb birtoka lett az országnak az idén – mondta a birtokbejárással egybekötött sajtótájékoztatón Mátrai Zoltán, a verseny főszervezője.

MTI/Czeglédi Zsolt

A zsűri értékelése szerint a verseny abszolút győztese, a derecskei Bold Agro Kft. fő ágazatainak Magyarországon egyedülálló szimbiózisát hozta létre, amely jelentős mértékben segíti a környezetterhelés csökkentését és az ökológiai lábnyom minimalizálását.

MTI/Czeglédi Zsolt

A birtokot bemutató Szabó Viktor ügyvezető elmondta: az 1990-ben alapított, 100 százalékban magyar családi tulajdonban lévő Bold Agro Kft. több mint 5 milliárd forintos árbevételével a 130. legnagyobb hazai vállalkozás. A 140 állandó és 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztató cégcsoport Hajdú-Bihar megye legjelentősebb munkaadói közé tartozik.

MTI/Czeglédi Zsolt

Két fő üzletága van:

  • a jelenleg évi 110 ezer sertés értékesítése mellett 1500 hektáron növény-,
  • valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik.

E két üzletág szervesen összekapcsolódik, ugyanis a sertések számára szükséges takarmány jelentős részét házon belül állítják elő, míg a növények számára fontos tápanyagokat sertés hígtrágyával pótolják, így csökkentik minimálisra a inputanyag-ellátást. A Bold Agro Kft. az évi 5 ezer tonna alma értékesítése mellett félmillió liter, Dér Juice márkanév alatt forgalmazott, prémium gyümölcslevet állít elő – ismertette Szabó Viktor.

MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette: a cégcsoport két főtevékenységét egészíti ki a Derecskén megtalálható központi birtokon létrehozott Almavirág Étterem és rendezvényház, amelyben elsősorban házon belül megtermelt nyersanyagokat (sertéshús-készítményeket és gyümölcsöket) kínálnak.

MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Viktor kitért arra, hogy egyedülálló kertpedagógia programjuk keretében évente 10 ezer kisiskolás számára nyújtanak izgalmas betekintést a felelős kertművelésbe, a diákok így eredeti környezetükben ismerkedhetnek meg a gyümölcsökkel és a kertben folyó munkálatokkal. Az iskolagyümölcs program keretében pedig jelenleg már több mint 23 ezer gyermek fogyasztja a derecskei kert gyümölcseit.

MTI/Czeglédi Zsolt

A Bold Agro Kft. 2018 és 2020 között összesen 4,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Derecskén – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik