Virágzó vidékünk

Civilek újítanak fel gémeskutakat az alföldi pusztaságban

Fontosnak tartják örökségünk ápolását, hagyományaink megőrzését.

A Kisújszállási Gémeskutak Közössége azért jött létre, hogy megszervezze és patronálja a pusztulásnak indult kisújszállási gémeskutak felújítását egyfajta közösségi-baráti kezdeményezésként, ahogy azt Facebook oldalukon is írják.

Fotó: Facebook/Tóth Tünde

A baráti társaság kezdeményezése eredményes volt, a városban lévő, Téglagyár melletti Kisgulya-kutat sikeresen helyreállították a tulajdonosa engedélyével. A kút érdekessége, hogy a múlt század közepén építette Paszternák János és brigádja, hagyományos gémeskútnak.

Fotó: Facebook/Tóth Tünde

Hírközlőként is fontos volt

A gémeskút a régi időkben fontos hírközlő szerepet is betöltött. A gém és a kútostor helyzetének állításával látótávolságra jelezték a legeltető pásztoroknak a delelés, itatás, az étkezés idejét. Az alföldi tanyavilágban hasonló módon tudatták a napszámosokkal, mezei munkásokkal, hogy elérkezett a déli étkezés ideje, menjenek a tanyára. Szintén így üzentek a betyároknak is pártolóik.

A Kisgulya-kút avatása tavaly történt, de idén a szervezők a második Puszta ünnepe rendezvényen is felelevenítették a pusztai élet pillanatait: ostorosok, kürtösök népi öltözetben való felvonulásával indították a hagyományőrző- és teremtő napot. A gémeskútnál névtáblát helyeztek el, majd estig számos kulturális programban lehetett része az érdeklődőknek.

Ilyen volt az élet hajdanán a hortobágyi pusztaságban
Embernek és állatnak sem volt könnyű dolga.

Kiemelt kép: Facebook/Tóth Tünde

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik