Mozaik

Szórakoztató játékok gyerekeknek a Föld Napján

unsplash.com
unsplash.com
Hogy játékos formában megtanuljanak odafigyelni az őket körülvevő környezetre.

Április 22-én a Föld Napja minden évben összehozza a világot, hogy megünnepeljük a bolygót, és egy kicsit tudatosabban éljünk. Ez a nap tökéletes alkalom arra is, hogy a gyerekeket is felvilágosítsuk az éghajlatváltozásról, és arról, hogyan védhetik meg otthonunkat ők is – a maguk módján.

A Föld Napján játszhatunk a gyerekekkel, kézműveskedhetünk velük és még számtalan olyan tevékenységet végezhetünk, amiből a kicsik tanulhatnak a környezetvédelemről.

Kapcsolódó
50 éves a Föld Napja: rajtunk múlik, milyen lesz az élet 50 év múlva
2070 nem lesz olyan, mint 2020 vagy 1970. De a Föld Napjának századik évfordulóján talán már nem tüntetünk majd, hanem ünnepelünk.

A prodigygame.com segítségével összegyűjtöttünk néhány szórakoztató tevékenységet, amivel a gyerekeket a környezetvédelemre ösztönözhetjük

Séta a természetben

A Föld Napja megünneplésének első és legjobb módja az, ha kimegyünk a gyerekekkel a szabadba és felfedezzük a természetet. A felfedezés során a gyerekek megfigyelhetik a madarakat, a vadon élő állatokat a városi parkokban és természetvédelmi területeken található természetes élőhelyeken. Meg lehet mutatni a gyerekeknek, hogyan ébred a természet – a rügyeket, virágokat, bogarakat. Ahogy mindent megfigyelnek, kialakulhat bennük a természet és a bolygónk iránti szeretet.

Feladatok séta közben

Ha már kint vagyunk a gyerekekkel, különböző feladatokkal ösztönözhetjük őket a természet megfigyelésére:

  • keressünk madarakat a fákon,
  • bogarakat a földön,
  • számoljunk virágokat,
  • készítsünk rajzot róluk.

A természet megfigyelésének és rögzítésének számos módja van, ami nem jelentik a környezet megzavarását.

Helyezzünk ki madáreleséget, építsünk rovarszállót

Ünnepeljük a Föld Napját és etessük meg a madarakat a konyhában megtalálható kellékekből készült madármag díszek segítségével! A gyerekek nagyon élvezni fogják az ehető díszek elkészítését, amihez nem kell mást, csak egy kis madáreledel, kreativitás és szorgos kezek.

Nagyobb gyerekekkel rovarszállót is készíthetünk fakéregből, fenyőtobozokból, botokból, gallyakból.

unsplash.com

Ültessünk magokat

A diákok szeretik a tudományos kísérleteket! Ültessünk a gyerekekkel magokat a Föld Napja tiszteletére. Ültetés után a gyerekek figyelemmel kísérhetik, ahogy a magok kikelnek, és virággá vagy zöldséggé fejlődnek, majd a kis növényeket ki is ültethetik a kertbe.

Végezzünk a gyerekekkel tudományos kísérletet

Nincs olyan gyerek, aki nem kapná fel a fejét arra, ha azt mondjuk tudományos kísérlet. Prezentáljunk játékos formában nekik egy olajszennyezést, majd próbáljuk ezt egy kísérlet keretein belül megszüntetni. Egy kis kreativitás, olaj és szappan segítségével a tanulók jobban megértik, hogy az olaj hogyan mérgezi a tengeri élőlényeket és a madarakat.

Tanítsuk meg a gyerekeket az újrahasznosításra

Fontos, hogy már korán felkeltsük a gyerekek érdeklődését az újrahasznosítás iránt a bolygónk megmentése érdekében. Jó módszer, ha megmutatjuk a gyerekeknek, hogyan kell válogatni az újrahasznosítható anyagokból. Ez egy tökéletes Föld Napi tevékenység az óvodások számára, mivel életük végéig használhatja ezt a képességet.

Mutassuk meg a gyerekeknek, hogyan kell szétválasztani a műanyagot, fémet, kartont és üveget. Kérjük meg őket, hogy minden típusú újrahasznosítható anyagot helyezzenek külön szemetesbe.

unsplash.com

Készítsünk méh- és lepkekertet

A méhek és más beporzók alapvető szerepet játszanak az élelmiszerellátásunkban. Csökkenő számuk befolyásolhatja a termékek élelmiszerboltokban való elérhetőségét. Hozzunk létre egy lepkekertet a gyerekekkel az óvoda vagy iskola udvarán, esetleg otthon. Válogassunk össze virágokat, ültessünk, beszélgessünk a beporzókról.

Természetesen rengeteg más dologgal is megemlékezhetünk a Föld Napjáról: beszélgethetünk a komposztálásról , készíthetünk különböző Föld Napjához kapcsolódó alkotásokat például sógyurmából, otthon adhatunk a gyerekeknek saját veteményeskertet, vagy az erkélyen egy virágládát, amit egyedül gondozhatnak, de akár virtuális utazást is a család a Föld körül.

A lényeg, hogy ösztönözzük kicsit a gyerekeket bolygónk gondozására. Mondjuk el, mutassuk meg, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkre. A Föld Napi tevékenységek megtanítják a gyerekeket szénlábnyomok csökkentésére, értékelni mindazt, amit a Föld ad nekünk, és tenni a környezet védelmét érdekében.

Kapcsolódó
Magyarországon is elkezdődött a zöld átalakulás
„Egy életünk van, és egy bolygónk.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik