Életmód

Föld napja: középpontban a műanyagmentes világ

Szavazás döntött az idei kiemelt témáról.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségé – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet, és sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával.

Fotó: quizzclub.com

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására.

Szavazás döntött az idei Föld napja kiemelt témájáról

Ez világméretekben a 48. Föld napja, Magyarországon a 28. Hiába teszünk együtt 28 éve a környezetért, még mindig olyan sok – vagy egyre több? – a teendő, hogy a Nemzetközi Föld Napja Hálózat idén először azt kérte, segítsük eldönteni, melyik legyen a Föld napja kiemelt témája három égető feladat közül. Nyert a műanyagmentes világ!

Tájékozódj, élj műanyagok nélkül, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!

És mit tehetsz még? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

Forrás: Föld Napja Alapítvány – Kiemelt kép: socorenergy.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik