Kertünk-Portánk

Konyhakerti titkok balkonra hangolva

Ha nem szüreteltünk még a balkonon, akkor érdemes elkezdeni.

Manapság egyre többen laknak kertes házban vagy termelhetnek finomságokat a közösségi kertekben. De mi van akkor, ha egyik lehetőség sem adott, mégis friss fűszerekre vagy zöldségekre vágyunk? A Munkavédelem+ szakértőjével összeszedtük, hogy milyen növényeket nevelgethetünk sikeresen a balkonunkon és ehhez milyen eszközök lehetnek a segítségünkre!

Hogyan kezdjünk a tervezéshez?

  • Ahhoz, hogy eldöntsük milyen növényt szeretnénk magunknak a leendő „kertünkbe”, néhány adottságot figyelembe kell vennünk.
  • Gondoljuk át, hogy mennyi helyet tudunk nélkülözni a teraszunkból. Nem elég, hogy a tervezett konyhakertünknek önmagában elég a hely, ha emiatt nem fér el a fregoli vagy a kedvenc napozó székünk, akkor később tologathatjuk a cserepeket. Ha szűkösen vagyunk, érdemes olyan tartóedényet választani, amit a terasz korlátjára lehet akasztani, vagy a falra lehet függeszteni.
  • A növényválasztást az is befolyásolja, hogy mennyi fény éri a balkonunkat. Mindegy, hogy magot vagy palántát szeretnénk ültetni, a csomagolásokon általában feltüntetik, hogy mennyire fény- és vízigényes a növény. A sikeres ültetéshez figyelembe kell venni ezeket az ajánlásokat.
  • Ugyanígy figyelnünk kell arra is, hogy mennyire hőtűrő a kiválasztott növény.
  • Gondoskodnunk kell a megfelelő eszközökről is! Ugyan én is locsoltam már a vízforralóból (nem volt forró!) és ültettem a tortalapáttal, de valljuk be: ez nem túl hatékony. Legyen otthon egy megfelelő méretű locsolókanna, kislapát, kis kapa, metszőolló és amire én mindig figyelek, az a megfelelő kesztyű. Személy szerint erre nagyon háklis vagyok, mert egyrészt gyakran szerzek sérüléseket kertészkedés közben, másrészt egy-egy átültetés vagy kertgondozás után le se tagadhatná a körmöm, hogy mivel foglalatoskodtam a szabadidőmben.
  • Locsoláshoz javasolt összegyűjteni az esővizet vagy szerezz be egy vízszűrőt, és a növényeid biztos meghálálják a klórmentes vizet.

Kezdő kertészként hogyan kezdjük?

Ha eddig még nem mertünk belevágni a konyhakert építésbe, vagy minden próbálkozásunk kudarcba fulladt, akkor kezdjük a legegyszerűbbel.

  • Felejtsd el a magvetést, nem kell mindjárt a legnehezebb fokozaton kezdeni. Ugyan sok áruház zöldséges részlegén találhatsz cserepes növényeket, de jobban jársz, ha inkább egy kertészetben veszed őket, mert utóbbiak szívósabbak és nem lesz baj velük az átültetés után sem. Ezeket ültetheted egy nagyobb balkonládába is, de ne feledd, hogy minél nagyobb a tároló, annál nehezebb mozgatni. Ha gyakran kell átköltöztetni a növényeket, akkor inkább több kisebb cserépbe ültesd szét őket, vagy legyen kéznél egy erős kertészsegéd.
  • Ugyan a fűszernövények jobban tolerálják, ha nem jutnak rövid ideig vízhez, de nagyon meghálálják a rendszeres locsolást. Arra is figyeljünk, hogy olyan helyre ültessük, ahol a felesleges víz el tud távozni és lehetőleg ne az alsó szomszéd száradó ruhájára.
  • Ha elég napos a teraszod, már márciusban kiültetheted a bazsalikomot, a zsályát, a kakukkfüvet, az oregánót és a rozmaringot. Áprilistól a kaprot is. Ezek közül a bazsalikom és a kapor, amelyek igazán vízigényesek, de a túllocsolást ők sem szeretik. Megfelelő gondoskodás mellett akár októberig eléldegélnek.
  • A kevésbé napfényes helyekre a petrezselymet, a koriandert és a mentát ajánlom. Előbbi kettő erősen vízigényes. A korianderültetéssel érdemes nyárig várni, de cserébe év végéig is teremhet nekünk.
Fotó: geziturkiye

Növények, amelyek már több odafigyelést igényelnek

Ha több időnk és helyünk is van, érdemes zöldségeket is elvetni kedvenc teraszunkon.

  • A legnépszerűbb balkonzöldség minden kétséget kizáróan a paradicsom. Megfelelő körülmények között meglepő mennyiségben terem, ezért sem mindegy, milyen cserépbe ültetjük. A kisebb fajtákat lehet akár cserépbe vagy akasztós kosarakba is ültetni, de a nagyra növő fajtákhoz egy nehezebb, stabilabb edényt válasszunk. Az edények legalább 30 centiméter mélyek legyenek, hogy legyen elég helye a gyökérnek fejlődni és legyen megfelelő vízelvezetése. Olyan helyre helyezzük, ahol a lehető legtöbb napfényt kapja és legalább hetente locsoljuk. A nyári forróságban ennél gyakrabban is. Karóval vagy kis kerítéssel segíthetjük a terjedését.
  • Ha nem szeretünk túl sokat várni a munkánk gyümölcsére, ez esetben a zöldségére, akkor termeljünk retket. Március-áprilisban elvethetjük a magot, és júniusban már meg is kóstolhatjuk a termést. 15-20 centiméter mélyre, egymástól kb. 5-6 centiméterre ültessük őket.
  • Az egészséges kedvencet, a spenótot kár lenne kihagyni. Mindegy mekkora edénybe ültetjük, ha legalább 15-20 centiméter mély, persze minél szélesebb, annál jobb. Ha áprilisban elvetjük, a következő hónapban már szüretelhetjük is.
Legyen a feltöltődés szigete a balkon, mutatunk 25 lehengerlő ötletet
Bármilyen stílusban gondolkodunk, minden területen akadnak nagyszerű megoldások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik