Kertünk-Portánk

Kertünkben is kincset ér az ezerarcú szódabikarbóna

Nem is gondolná, mi mindenre jó a fehér „csodapor”.

A kertünkben végzett legnagyobb műveletekben talán szükség van a modern technika vívmányaira, de a kisebb, mindennapos teendőknél érdemes költségkímélő alternatívákat keresni.

Az egyik ilyen alternatíva a szódabikarbóna használata. Nézzük meg, mire jó!

Édesíti a paradicsomot

Mivel csökkenti a talaj savtartalmát, ezáltal édesíti a paradicsomot. 5 liternyi vízhez tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát és ezzel locsoljunk.

Gombaölő

Keverjünk össze 4 teáskanál szódát 4-5 liter vízzel, hogy egy házi készítésű gombaölő szert kapjunk, amely legalább olyan hatékonyan működik, mint néhány, a boltban vásárolt, ám de azoktól olcsóbb, ráadásképp kevesebb vegyszert és a méreganyagot tartalmaz, mint azok.

Káposztahernyó ellen

Keverjük össze egyenlő mennyiségű szódabikarbónát és a lisztet, majd a keveréket a káposztafélékre szórjuk. Ez a keverék elpusztítja káposztahernyókat anélkül, hogy ökológiai katasztrófát csinálnánk a kertben.

Kézmosás

Amikor bejöttünk a kertből nem árt kezünket meg mosni. Csakhogy vannak olyan, zömében növényi anyagok, melyek szinte beeszik magukat bőrredőinkbe és a szappan legfeljebb egy kicsit elmaszatolja. A megoldás egy kis szódabikarbóna használata kézmosó gyanánt és így megoldottuk a gondot. Alaposan mossuk le, és ne felejtsük el a krémes bőrápolást sem.

Rózsára lisztharmat ellen

Hozzávalók:

–   7 evőkanál szódabikarbóna

–   csipetnyi rovarriasztó szappan (ez a fajta rovarölő szer nem, vagy csak nagyon kis mértékben jelent veszélyt az emlősállatokra)      

–   20 liter víz

bikarbóna1
Fotó: Thinkstock

Pár naponta szórjuk be a növényeket. Ha esetleg úgy tapasztaljuk, hogy némelyik növény érzékeny rá, csökkentsük a sűrűséget heti egyre.

Házi indikátor

Ellenőrizzük kertünk talajának kémhatását. Öntsünk egy kis vizet a talajra, erre szórjunk szódabikarbónát. Ha szemmel jól láthatóan reakcióba lép, pezseg, akkor talajunk savanyú, pH értéke alacsony.

Kültéri szagelszívás

Ha a komposzt szagos, tegyünk ellene. Egy hintő mozdulat a tetejére és a szóda megakadályozza bizonyos savak felhalmozódását, és így a szagok egy részétől már meg is szabadulunk.

Persze valljuk meg, tökéletes végeredményünk így sem lesz, de ha komposztról beszélünk, nem is várható.

Talajminőség javítása

Ha a kerti talajunk savanyú, akkor a locsoló vízbe keverjünk egy kis szódát, és ezzel billentsük helyre a kémhatást.

Ráncfelvarrás cserepes növényeknek

A cserepes virág elültetése előtt hozzáadhatunk a talajhoz egy vékony réteg szódát, így eredményesen ki tudjuk tolni az életkorát.

Csigariasztás

bikarbóna3
Fotó: Thinkstock

A csigák nagy pusztítást tudnak végezni a kertben. Szórjunk kevés szódabikarbónát a védendő növények köré, a csigák messziről elkerülik.

Madáritató tisztítása

Ha madáritatónkat ki szeretnénk tisztítani, de mégsem vegyszerrel, akkor jó szolgálatot tesz a szódás nagytakarítás.

Első lépésben távolítsuk el környéken ólálkodó cicánkat, és egy megnedvesített rongyot mártsunk szódába. Ezzel súroljuk le a foltokat és öblítsük le.

Hangyariasztás

A hangyákkal minden kertész megvívja a maga kisebb-nagyobb csatáit. Keressük meg a bolyt, de lehetőleg ne lépjünk bele. Öntsünk szódát a bolyba, ha pedig a hatást fokozni akarjuk, a szóda után félórával öntsünk rá ecetet.

A szódabikarbóna nagyon hasznos, természetes hatóanyag, ettől sokkal több felhasználási módja is akad. Érdemes kipróbálni!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik