Kertünk-Portánk

A szódabikarbóna 46 felhasználási módja

Fugatisztításban például verhetetlen, de a hűtő szagtalanításában sincs párja.

Mindnyájan ismerünk néhány műveletet, amire a szódabikarbónát felhasználhatjuk. A care2 most összeszedte az összes lehetséges verziót.

Tisztításra

Kézre – A kemény szappanok helyett vegyítsünk három részt egy rész vízzel vagy folyékony kézmosóval. Mézzel, esetleg búzakorpával keverve is próbálkozhatunk.

Fésűkre, kefékre – Tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát és tál meleg vízbe, majd áztassuk benne a kelléket. Öblítsük le és hagyjuk megszáradni.

Fugára –  Verhetetlen fugatisztító.

Edényekre, evőeszközökre – Mosogatásnál használjunk két púpozott evőkanál szódabikarbónát a zsíros tányérok, edények, evőeszközök fényességének megőrzéséért. Ha odaégett az étel, akkor előbb mossuk el a tálat és csak ezt követően nyúljunk a szódabikarbónához.

A stainless pan

Gyümölcsök, zöldségekre – Nedves szivaccsal töröljük át a finomságot, majd mossuk le. Ha vegyszeres is volt a zöldség illetve a gyümölcs, így már nyugodtan fogyaszthatjuk.

Szivacsokra – Áztassuk az áporodott szagú mosogató szivacsokat szódabikarbónás vízben.

Mikrohullámú sütőre – Szórjunk egy tiszta, nedves szivacsra szódabikarbónát, majd töröljük át a mikrohullámút kívül és belül. Az eredmény makulátlan, mégsem hagy durva vegyi szagot.

Ezüstre – Talán az egyik legismertebb hatása a szódabikarbónának. Ha átsúroltuk az ékszert, töröljük át tiszta ruhával.

Kávés és teás poharakra – Az évek óta használt bögrék makacs foltjait is könnyedén eltávolíthatjuk szódabikarbónás vízzel.

Sütőre – Hintsünk szódabikarbónát a sütő aljára, majd spricceljük le vízzel. Hagyjuk egy napig állni, majd töröljük át alaposan.

Padlóra – Egy vödör vízhez fél bögre szódabikarbóna szükséges, a művelet pedig teljesen megegyezik egy szimpla felmosáséval.

Bútorra – Óvatosan szórjunk egy nedves szivacsra szódabikarbónát és kezdődhet a takarítás. A végén száraz ruhával is töröljük át a bútorokat, hogy ne legyen foltos.

Zuhanyfüggönyre – Locsoljuk meg szódabikarbónával a függönyt, majd miután rövid ideig hagytuk állni, mossuk le vízzel.

Babaruhákra – Mivel a csecsemők bőre a legszelídebb tisztítószereket igényli, a szódabikarbóna jó lehetőség lehet keverve mosószerrel.

Pelenkákra – 2 liter vízhez adagoljunk fél csésze szódabikarbónát, majd hagyjuk benne ázni.

Sportfelszerelésekre – A kellemetlen szagú sporteszközöket könnyedén szagmentesíthetjük szódabikarbónával.

Mosogatógépekre – Üresjáraton szórjunk szódabikarbónát a masinába és indítsuk be.

Olaj- és zsírfoltokra – A járművek által hagyott nyomokra szórjunk szódabikarbónát és ecsettel tisztítsuk meg a területet.

Akkumulátorokra – Autók és fűnyírók akkumulátorait egyaránt tisztíthatjuk szódabikarbónával, de arra ügyeljünk, hogy a pólusait húzzuk ki a művelet előtt. Munka közben legyünk óvatosak, az akkumulátor ugyanis erős savat tartalmaz.

Autómosásra – Ablakok, gumiabroncsok, visszapillantók, szőnyegek és ülések tisztítására egyaránt alkalmas, még a makacs foltoknál is.

Fogszabályzóra, műfogsorra – Oldjunk fel két teáskanál szódabikarbónát egy kisebb tál vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket, semlegesíti a szagokat.

Szagtalanításra

Hűtő  – Nyitott dobozban helyezzünk nagy mennyiségű szódabikarbónát a hűtőbe, ami elnyomja az ételszagot.

Vágódeszka  – Szórjuk meg szódabikarbónával, majd öblítsük le alaposan.

Szemetes  – Minden alkalommal szórjunk a zsák aljára szódabikarbónát. El sem hinnénk, milyen hatásos.

Lefolyó  – Folyóvíz mellett öntsünk fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba. Eldugulni nem fog, szag viszont biztosan nem marad.

Ételhordó  – Töröljük át alaposan szódabikarbónával az edényeket. Mintha újak lennének utána!

Szőnyeg  – Ha tehetjük, egy napon át hagyjuk állni a szódabikarbónát a szőnyegen, majd söpörjük össze.

Porszívó  – Az előző ponttal megegyezően járjunk el.

Gardróbszekrény  – Egy kisebb szódabikarbónával teli dobozt rakjunk a szekrény mélyébe.

Macskakosár  – Mivel a cicák rengeteg helyen megfordulnak, így kosaruk nem kellemes illatú. Alaposan tisztítsuk meg szódabikarbónával, így még ki sem kell mosni.

Állatok ágyneműi – Alaposan dörzsöljük a takaróba a szódabikarbónát, majd negyed óra múlva porszívózzuk fel.

Cipő  – Az épp nem használt lábbelikbe szórjunk szódabikarbónát, majd rázzuk ki, mielőtt felvennénk.

Plüssállatok – Szórjuk be szódabikarbónával az állatkákat, majd negyed óra múlva söpörjük le a tisztítószert.

Légfrissítés az autókban – Szódabikarbónás vízzel súroljuk át az ülést és a szőnyegeket a járműben, majd hagyjuk állni 15 percig. A levegő tisztább lesz ezáltal, ugyanis a por mindig lentről száll fel az autóban.

Egyéb megoldások

Fogkrém – Ha szódabikarbónát é három százalékos hidrogén-peroxid oldatot vegyítünk, akkor eredményként nagyjából a boltokban kapható fluoridmentes fogkrémet kapunk. Akár úgy is moshatjuk fogainkat, hogy a kefét szimplán belemártjuk a szódabikarbónába.

Frissíti a szájat – Fél pohár vízbe tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát, majd gargalizáljunk vele. A szájszaggal szemben mindig győztes módszer.

Kempingezéshez – Kötelező, ha kirándulni megyünk! Kéztisztítóként, dezodorként, fogkrémként is hasznát vehetjük.

Bőrradír – Három rész szódabikarbónát öntsünk le egy rész vízzel. A kapott masszát dörszöljük körkörös mozdulatokkal a bőrünkre, majd öblítsük le.

Dezodor helyett – Hintsük be szódabikarbónával a hónaljunkat, és a testszagnak lőttek.

Savlekötő – Amennyiben emésztési zavarokkal küzdünk, a szódabikarbóna fogyasztása lehet a legmegfelelőbb megoldás kiváló savlekötő hatása miatt.

Rovarcsípésekre, viszkető bőrre – Vízzel keverve ápoljuk az érintett bőrfelületet óvatosan. Fürdés után hatásosabb az eljárás.

Ápolja a hajat – Az ecet segíthet a legtöbbet a hajnak, de bizony a szódabikarbónának is ott a helye a zuhany alatt. Kedvenc samponunk mellett használjunk mértékkel szódabikarbónát is hajmosáskor, majd alaposan mossuk le.

bikarbona5

Fürdőbomba – Adjunk a fürdővízhez fél csésze szódabikarbónát, amely elmossa az izzadságot és bőrünk puha lesz tőle.

Megnyugtatja a lábat – Hasonlóan az előző ponthoz áztassuk szódabikarbónás vízben a lábunkat, ami a gombásodás mellett a bőrkeményedésen is segít.

Folyékony mosószer – Egy literes mosószerhez öntsünk fél csésze szódabikarbónát. A ruhák tisztábbak lesznek és a pH-egyensúly is helyreáll.

Tűzoltásra – A konyhai tűznél nagy használ vehetjük, persze komolyabb baj esetén mindig hívjuk a tűzoltókat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik