Kertünk-Portánk

Olcsó és tiszta: hogyan készítsünk házilag papírbrikettet?

A papírbrikett-készítés munkaigényes folyamat, ezért csak a mindenre elszánt hobbikedvelőknek ajánlott.

Ha a ráfordított időt nem tekintjük, akkor igen olcsó, tiszta és környezetbarát tüzelőanyagot állíthatunk elő. Előállításától függően lehet kocka, gömb vagy hasáb alakú. Energiatartalma kb. 10.000-12.000 kJ/kg. A fához hasonlóan ég el és igen kevés hamutartalma van (kb. 2-3 %). Előállítható fekete-fehér újságpapírból vagy hasonló hulladék papíranyagból, de hullámpapírból is készíthetjük.

Papír előkészítése

A legalkalmasabbak erre a célra a nem színes papír újságok. Az újságot fél méretben összehajtva célszerű szétválogatni. Nem ajánlott a fényes és színes papír. Alkalmas a hullámpapírból készült dobozok anyaga is. Ezeknél a műanyag ragasztószalagokat és fémkapcsokat ki kell szedni. A megtisztított hullámpapírt célszerű barkácsszikével kb. 20-30 cm-es darabokra vágni, így könnyebben kezelhető.

Áztatás

Az előkészített papír-alapanyagot egy erre alkalmas tárolóeszközben, vödörben, vízben kell áztatni.
Tapasztalat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges. 5 kg papírhoz minimum 10 liter vizet kell adni, hogy jól átázzon. Az áztatás ideje 2-3 óra, közben 2-3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.

Zúzás

Az átázott papírt össze kell zúzni. A zúzást célszerű elektromos fúróval végezni úgy, hogy a fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni egy házilag is elkészíthető zúzó szerszámot. A zúzás ideje például egy 16 l-es műanyag vödörben maximum 10 perc időt igényel.
A zúzás akkor jó, ha már dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papírcsomók nem találhatók az edényben. A jó zúzalék pépes állagú.

Szárítás

Az összezúzott papírt szárítókeretbe rakjuk, és tűző napon szárítjuk. A szárítás igen lassú, a legmelegebb nyári napokon is legalább egy hét szükséges a teljes száradáshoz.

brikett

A szárítókeret egyszerűen elkészíthető. Javasolt egy kb. 60 cm széles és 90 cm hosszú, 8-10 cm magas fakeretet készíteni. A fakeretbe maximum 10-15 cm-enként bordákat kell berakni, és az így kialakult rekeszekre közepes erősségű, könnyű, szövött anyagot (például lepedő) kell erősíteni. Az így keletkezett kis vályúkat színültig töltjük a papírpéppel. Az erős napon történő szárítás fontos, mert ha nem kap elég meleget, mint szerves anyag bomlásnak indul.

A kemény, kiszáradt papírbrikettet célszerű fóliazsákban tárolni a fűtésig.

Olvasói sztorik