Kertünk-Portánk

Mikor fillérekből valósul meg egy álomotthon

A bőséges természetes napfény nem szokatlan egy álomotthonban. De mi a helyzet akkor, ha az egész ház üvegből épül, és a fény csak a naplementével tűnik el?

A Nyugat- Virginia hegységeiben épült lélegzetelállító álom otthont, egy fiatal művészpár építette fel. Egy romantikus naplementés kirándulás során támadt ötletük. Nick Olson 27 éves fotográfus, aki régi stílusú fényképek készítésével foglalkozik, és Lilah Horwitz 23 éves tervező, aki népviseleti ruhákat készít- találkoztak a Pennsylvaniaban található Művészetek Házában.

Minden napszakban más-más arcát látni a Nap éltető fényének.

A kapcsolatuk elején Nick kirándulni vitte Lilah-t szülei Nyugat Virginiai házához. Egy este az erdőben tett séta során művészi látomásuk támadt. Amikor a nap nyugodni tért a hegyek mögött, megpillantották, hogy milyen csodálatosak a nap utolsó sugarai. Beszélgetni kezdtek és tervezgetni, arról, milyen lenne, ha a fények állandóan jelen lennének a házban, minden napszakban más-más arcát láthatnák a Nap éltető fényének.

Recycled-Window-House-by-Nick-Olson-and-Lilah-Horwitz-Yellowtrace-01

„ A fények különbözőek reggel, délben és szürkületkor. Szerettünk volna építeni egy házat valahová, ahol ezek hatására változnak meg az egyes életterek,” mondja Nick. „ Arról szól az egész, hogy közelebb lehessünk a természethez, az elemekhez.”Mindkettejüknek a nyáron fontos munkájuk volt, de megegyeztek, hogy a hirtelen tett felfedezésükről, ötletükről nem mondanak le, folytatni akarták a tervezést. Nick a „ragadd meg a pillanatot és dönts”-nek nevezi ezt az érzést. Felmondtak munkahelyeiken, kibéreltek egy hatalmas rakodótérrel ellátott kamiont. Átszeltek vele több államot, mire megtalálták a megfelelő mennyiségű és minőségű ablakokat.

bureau-a-pavilion-la-fabrique-designboom01

A legtöbb ablakot találták, vagy lomtalanításból szerezték- mondja Nick. Néhányat vásároltak, de nem túl sokat. Az első ablakot egy nagy halom régi ablak közül mentették ki, Pennsylvania egy elhanyagolt istállójából. Lilah szerint ez az ablak nagyon szerencsés, hogy megtalálták.

Amikor elegendő ablakot gyűjtöttek össze, elkezdték tervezni a házat a családi birtokon.

Az építkezés folyamata néha frusztráló volt. Mindketten belemerültek az építkezésbe, néha közönségük is akadt, pár kíváncsi szarvas, nyúl vagy róka személyében. A ház frontális üveg fala körülbelül 5 m magas, a szerkezet azonban körülbelül 1,2 m mélyen van a földben-mondja Lilah. Lehet, csak mi próbáljuk felnagyítani a dolgokat, de félelmetes és nehéz volt. Nézd csak ezt, totál őrület. Hatalmas. Most látom igazán, hogy milyen csodálatos dolgot alkottunk- mondja Lilah.

Nick-Olson-Lilah-Horwitz-Recycled-Windows-Home-4

Nick bízott a művészi látomásban és abban, hogy a házat sikerül takarékosan felépíteni. Az építkezés során babot és rizst ettek. Szögeket, fát és bármit, ami menthető volt az öreg istállóból felhasználták ehhez a fantasztikus épülethez. A számításaik alapján összesen 500 dollárt, azaz körülbelül 150.000 forintot költöttek a teljes projektre.

glass-cabin-nick-olson-lilah-horwitz-recycled-windows-home-5

A tetőt megvásároltuk a használaton kívüli istállóról. Mi voltunk a megálmodói és megalkotói is egyben ennek a fantasztikus álom otthonnak. Találékonyságuknak köszönhetően rendkívül olcsón megépítettük – mondja Nick.

Recycled-Window-House-by-Nick-Olson-and-Lilah-Horwitz-Yellowtrace-04

house-made-of-windows-west-virginia-4

romantikus_lom_3
romantikus_lom_4
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik