Kertünk-Portánk

6 különleges tojás, amiről érdemes többet tudni

Bár az utóbbi években egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a tojás egészségünkre gyakorolt hatását illetően, az tagadhatatlan, hogy fontos része a kiegyensúlyozott étkezésnek és nem utolsó sorban értékes fehérjeforrás.

A konyhában sokoldalúan használhatjuk és igen tápláló étel. Hazánkban leginkább a tyúktojást fogyasztjuk, de érdemes megismerkedni néhány más fajtával is.

Kacsa és liba

Magasabb a fehérje, kalcium, vas, kálium- zsír- és ásványianyag tartalma,  mint a csirketojásnak. Íze gyakorlatilag hasonlít hozzá és körülbelül azonos méretű is, így sütésnél-főzésnél nyugodtan választhatjuk a kacsatojást is. A libatojás mérete körülbelül háromszor akkora, mint csirketojásé és a héja sokkal nehezebb. Arra figyeljünk, hogy mivel gyakran baktériummal szennyezettek, ezért felhasználásukkor jó, ha alaposan megmossuk.

Fürj

Az USA-ban fürjtojással ízesítik az ínyenc ételeket, míg Vietnamban a legolcsóbb tojásként árusítják az egyébként más országokban drága fürjtojást. Ez igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes – ez a leggyakoribb -, de a színe és rajzolata mindig más. Egy tojás súlya kb. 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Minimális koleszterintartalma miatt nyugodtan fogyasztható nyersen is.

egg_05_new_wide-8ad01abf5bb925a1f0f301453d7b89513ec29407-s900-c85

Pulyka

A pulykatojás jellegzetesen csúcsosabb formájú és nagyobb a tyúktojásnál. Ritkán kapható a kereskedelemben, hiszen ha kikelnek a madarak, akkor sokkal jobb áron értékesíthetik őket. A tojások igen dekoratív, pettyes színűek (hasonlóak a fürjtojáshoz), ízük krémesebb, mint a tyúktojásé.

Fácán

A tojások kissebbek és kerekebbek, mint a tyúktojás. A fácántojásban nagyobb a sárgája/fehérje arány, mint a tyúktojásban, íze is karakteresebb. Magyarországon gasztronómiai céllal kereskedelemben nem forgalmazzák.

Strucc

A mai állatok tojása közül a struccé a legnagyobb. Már a föníciaiak is ették, és jó okkal: egy strucctojás olyan nagy, hogy képes ellátni tíz embert. Nagyjából megfelel  két tucat csirketojással. Súlya akár 5 kg is lehet, főzési ideje másfél óra.

Néhány érdekesség

  • A tojásipar számára nemesített „ipari tojók” körülbelül 250-270 tojást tojnak évente, míg vadon élő társaik csak 10-15-öt.
  • A világ összes tyúkja körülbelül 1200 milliárd tojást tojik évente.  A világ legnagyobb tojástermelője Kína, cirka évi 390 milliárd tojással.
  • A tojás kifejlődéséhez 24-26 órára van szükség.
  • Egy ember átlagosan 173 tojást eszik egy évben. Tojásevésben az USA a vezet, egy átlag amerikai állampolgár ugyanis évente nagyjából 250 tojást fogyaszt el.
  •  A tojáshéj színe a baromfi fajtájától függ. A  fehér, illetve barnás árnyalat mellett léteznek kék, zöld, vagy rózsaszín tojások is.
Fotó:almanac.com
Fotó:almanac.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik