Kertünk-Portánk

Zöldebb és egészségesebb az élő karácsonyfa

Az Ellipsos nevű kanadai független cég rámutat: egy műfenyő átlagos élettartama hat év. Ha ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A műfenyők jelentős része Kínából érkezik Amerikába és Európába is. A szállítás és a gyártás komoly környezeti hatásokkal jár. Ezzel szemben az élő fenyőket az adott országban nevelik, Magyarországon zömében a nyugati határszéli falvakban.

Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt.  Sokan azt gondolják, hogy a műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük – nyilatkozta Clint Springer, a Philadephiai Egyetem botanikus és biológus professzora.

Környezeti szempontból akkor lesz egyenértékű az élő fával a műfenyő, ha legalább húsz esztendeig használják – összegzi az Ankert.hu kertészeti magazin.

A műfenyő ólmot is tartalmazhat!

A műfenyő nem csak környezeti, de egészségügyi szempontból is hátrányos. Alapanyaga kőolajon és fémeken alapszik, tehát nem megújuló, és gyártása során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek. Sőt, a kész műfenyő is tartalmaz például PVC-t, de akár ólmot is, ami az egészségre kifejezetten ártalmas.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A hazai gazdaságnak is jót tesz az, aki élő fenyőt vásárol. A hazai kínálat jelentős része Zala, Somogy és Vas megyéből származik. Több száz kistermelő neveli meg azt a 1,5-1,8 millió fát, amit idehaza állítanak fel karácsonykor.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik