Kertünk-Portánk

Karácsonykor se adjunk csokit a kutyáknak! Végzetes baj is történhet!

Az év végi ünnepek közeledtével mindig megszaporodnak a lakásban tartott kutyákat, macskákat fenyegető veszélyek. Sokszor nem is gondolná az ember, mi mindenre kell odafigyelni ilyenkor, ha szeretnénk megkímélni kedvencünket a kisebb, vagy esetleg maradandó nagyobb károsodással járó problémáktól.

Az év végi ünnepkörben nagyon sok húsevőknek nem való nehéz, fűszeres étel, sütemény, gasztronómiai csoda kerül a kedvencek elé, ami általában nem jár következmények nélkül. Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni, mikre kell ilyenkor odafigyelni egy gondos gazdinak, mit és milyen tartalmú ételt ne adjanak házi kedvenceinknek.

Romlott, penészes ételek

A sok karácsonyi és szilveszteri kidobásra szánt, vagy már kukába tett maradék, valamint konyhai hulladék véletlenül a kutyánk, macskánk elé kerülhet. Ők természetesen örömmel laknak jól ezekből, azonban sok esetben súlyos hasmenést, esetleg komolyabb ételmérgezést, fertőzést, nagy testű kutyák pedig életük végét jelentő gyomorcsavarodást is kaphatnak. A penészes, avas, romlott élelmiszerek szintén káros hatással lehetnek állatainkra.

Kocsonyacsontok

kutya2

Tipikus eset, hogy a kocsonyacsontokat a kutyának adják, melyek aztán 1-2 napon belül igen súlyos bélelzáródást okozhatnak még akkor is, ha az állat megrágja őket. Sok esetben azonban a kutyák a kisebb kocsonyacsontokat egészben nyelik le. Ez pedig adott esetben már a nyelőcsőben vagy a belekben is elakadhat.

Csokoládé

A csokoládéban található kémiai anyagok (teobromin, koffein) egy része hiperaktivitást, remegést, felgyorsult érverést, hányást és hasmenést („csokoládé-mérgezést”) okozhatnak. Kistestű állatok akár el is pusztulhatnak már kisebb mennyiségű csokoládé elfogyasztásától is.

Hagyma, fokhagyma

Ezen növényekben található egyik kéntartalmú molekula felelős a mérgező hatás kialakulásáért. A vörösvérsejteket megtámadja, elpusztítja azokat, így „vérszegénységet” (anémiát) okoz. Macskák esetében a hagymaport tartalmazó bébiétel elfogyasztása után írtak le mérgezést a szakirodalomban.

kutya3

Élesztő

Igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, miközben mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés közben etanol képződik, ami szintén káros hatással van a kedvenceinkre.

 

Mazsola, szőlő

Bizonyos szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni.

Alkohol

kutya4

Még viccből se itassunk az állattal alkoholt. Az ilyen italok fogyasztása az emberek részegségéhez hasonló, eleinte kellemes, bódult állapotot, majd kellemetlen, mérgezéses tüneteket okozhat.

Zsíros, sós ételek

Az ilyen élelmiszereket bár szívesen fogyasztják az állatok, de hasmenést, hányást okoznak. A súlyosabb hányás és hasmenés következtében kiszáradhatnak és mindenképpen orvosi kezelésre szorulnak.

dr. Bartos Loránd állatorvos

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik