Kertünk-Portánk

Üvegházat emeltek a lakás köré, így fügét is termel a svéd házaspár

4 milliméter vastagságú az üvegfal, mely szinte elnyeli a lakóházat, haszna viszont több okból jelentős.

A Stockholm közelében élő svéd házaspár – Charles Sacilotto és Marie Grammer – egy építész ötletét felhasználva döntött úgy, hogy fából épült otthonuk köré klasszikus üvegházat emel.

uveghaz2

Csökkenő energiaszámlák

A látványnak sem mindennapi üvegmonstrum a hűvös, téli napokon – az átlagos hőmérséklet januárban például -3 ° C – a lakóház belsejében fűtés nélkül is eléri a 20 ° C-t, csupán zordabb időjárási körülmények között szükséges rásegíteni a beltéri melegítőkkel. Természetesen a körülmények nem trópusiak, de az üvegháznak köszönhetően energiaszámláik 50 százalékkal csökkentek.

uveghaz3

Szőlőt is telepítettek

Másik kuriózum, hogy az üvegház megvalósításával olyan zöldségek és gyümölcsök megtermelésére is lehetőségük van, amelyeket az északi országban az időjárási viszonyok miatt szabadföldön nem élnek meg. A házaspár mintagazdaságot hozott létre: gyümölcsfákat ültettek, szőlőt telepítettek, paradicsomot, uborkát, fügét is „arattak” már. Kialakítottak egy kicsiny kerti tavat is, melyben télen is vígan lubickolnak az aranyhalak.

uveghaz4

Ez a természet háza

Charles Sacilotto és Marie Granmar csatornarendszeren keresztül gyűjtik össze az esővizet, ezzel locsolnak. Komposztálják a házi hulladékot, kialakítva ezzel a maguk kicsi ökoszisztémáját. Így vált életterük „Naurhus”-zá, azaz természet házává.

uveghaz5

A tények kedvéért tegyük hozzá: a „mutatvány” 84 ezer dollárba került.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik