Kertünk-Portánk

Mutatós kerti dísz lehet a régi fürdőkádból

Ha megadatik egy falatnyi kert, akkor a növények beültetése után előbb-utóbb vizet is szeretnénk látni a zöldben. Mondjuk egy tavacskát.

Legyen az bármekkora is, valahogy kerek egésszé varázsolja a földdarabunkat. Nem is kell speciális előkészület hozzá, csak egy kiszuperált kád! Az Édenkert segítségével könnyen elkészíthetjük álmaink netovábbját.

Aranyhalra is szükség lesz

Ha adott a használaton kívüli kád, kezdhetjük a megvalósítást. Szükségünk lesz valamilyen műanyag bélelőanyagra: erre a célra kiváló a gazdaboltokban kapható „kerti-tó-bélelő”, vagy a többszörösen összehajtott, fekete műanyag fólia is. Szükség lesz továbbá néhány vízi és mocsári növényre, és egy pár aranyhalra – a felhajtás kedvéért.

Mindenekelőtt döntsük el, hol legyen a helye. Ha melegkedvelő növényekkel vagy teknősökkel szeretnénk megtölteni, inkább napos helyre, a talaj szintje fölé tegyük a tavat, mert így gyorsabban felmelegszik a víz. A talajba süllyesztett, árnyékos helyen lévő tó inkább az egyenletesen hűvöset kívánó élőlényeknek kedvez.

Fotó: countryliving.com

A döntést követően ássuk a fürdőkádat a földbe. Béleljük ki fekete, összehajtogatott fóliával, amelynek szélei túlnyúlnak a kád szélein. Ha már félig megtöltöttük vízzel, a fólia rögzül, és széleit hajtsuk át a kád peremén, majd rögzítsük földdel, vagy kövekkel. Erre szakember csak galvanizált csavarokat használna, de mi nyugodtan lemondhatunk ezekről az ínyencségekről.

Türelem rózsát terem

Akkor töltsük meg a kádat vízzel, ha már nem nagyon akarjuk mozgatni. Kétharmadáig töltsük, majd várjuk meg, míg a hőmérséklet stabilizálódik, és a vezetékes vízből származó klór eltávozik (24 óra). Ha kútból szivattyúzzunk, akkor nincs szükség várakozási időre.

Mindezek után nekiláthatunk a növények betelepítésének. Ha halakat is szeretnénk, valószínűleg egyéb kémiai anyagokat leszünk kénytelenek használni: legjobb, ha a egy kisállat-kereskedésben érdeklődünk a lehetőségekről.

Egy kis szivattyú feldobja a hangulatot

Látványos lehet egy apró szivattyú, amely a csörgedező hangról, vagy egy apró vízesésről, szökőkútról gondoskodik. Ilyen szivattyút beszerezhetünk akvarisztikai boltban vagy faiskolai árudában. Fontos, hogy mindig földelt konnektorokat használjunk hozzá.

KERTITÓ1

A víz csörgedezésének sebességét mindig a tavi élőlények tűrőképességéhez igazítsuk: a vízililiomok például nem viselik el a levelüket felülről áztató folyamatos fröcskölést, és a teknős sem örül egy víz alatti rakétahajtóműnek.

A vízi és mocsári növényeket műanyag cserépbe ültetve helyezzük a tó aljára. A cserepeket erre a célra forgalmazott vízinövény-földdel töltsük fel. A cserép alját béleljük több réteg újságpapírral, hogy megakadályozzuk a talaj kimosódását. Az ültetés befejeztével borítsuk a cserepek felszínét murvakövekkel. A cserepeket helyezzük közvetlenül a kád aljára, de ha a növények igénye úgy kívánja, alápolcolhatjuk azokat téglákkal is, hogy a megfelelő szintre kerüljenek.

Néhány praktikus tanács

Törekedjünk arra, hogy a vízfelület közel kétharmad része növényekkel fedett legyen. Ha a víz színén úszó és mocsári növényeket együtt alkalmazzuk, kevesebb gondunk lesz az algákkal. Rendszeresen távolítsuk el az elhalt növényi maradványokat. Pótoljuk az elpárolgott vizet, de ne cseréljük le rendszeresen, mert az árt a növényeknek.

Ha pedig virágot ültetnénk bele, akkor így is lehet

Fotó: cafegarden.com
Fotó: cafegarden.com
Fotó: minimalisti.com

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik