Kertünk-Portánk

Parasztház luxuskivitelben – A régi idők és a modern világ találkozása

Így lehet a hagyományos népi építészet tiszteletben tartásával minden igényt kielégítő lakást építeni.

Áll egy csodaszép ház Székelyudvarhely határában. Ahol a Bosnyák- patak a Nagy-Küküllőbe fut, ott található a Pál-Varga házaspár otthona.

paraszthaz6

Lajos és Márta vadonatúj parasztházában a hagyományos formák felsőkategóriás kényelmet, már-már luxust rejtenek magukban.

paraszthaz7

Az egész tökéletes egységet alkot, és ez a harmónia a legapróbb részleteken is tükröződik – írta a noileg portál.

paraszthaz9

Tágas, levegős térben helyezkedik el a konyha, az olvasósarok, a nappali. Az alaphangulatot a sötétre pácolt gerendás mennyezet, a parasztfödém határozza meg. Ennek színe árnyalatnyi különbségekkel visszaköszön a padlón és a fából készült berendezési tárgyak majdnem mindegyikén.

paraszthaz4

Ezen kívül a tompább földszínek dominálnak megfűszerezve egy-egy érdekes, más színeket is behozó bútordarabbal, részlettel. Az összkép varázslatos.

paraszthaz5

A kert és a ház – még rosszabb időben is szerves egységet képvisel. A kertre néző üveges ajtó függöny nélkül tárja fel a külvilág csodáit: a meghagyott vén diófán élő madarakat, a természetet.

paraszthaz1

Igazi madárbarát kert. Az öreg almafákat mind meghagyták, számos újat ültettek, rengeteg odú van, és – természetesen – rengeteg madár. Sok víz van itt, így nagyon jó élőhely ez a madarak számára.

paraszthaz2

Van egy kis saját konyhakertjük is, ahol megtermelik maguknak a krumplit, hagymát, paradicsomot, paprikát és Máté fiuk kedvencét, az epret is.

paraszthaz8

Asztalos Ágnes írása teljes terjedelmében itt olvasható.
Fotók: Csedő Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik