Kertünk-Portánk

Melegház újrahasznosításból – Csak elegendő PET-palack legyen!

Külföldön régóta divat vizes palackokból melegházat készíteni. Miért ne próbálhatnánk ki mi is a kertünkben?

Nagy szakmai tudást ugyanis nem igényel, egy kezdő ezermester is nyugodtan belevághat. Ráadásul még nincs későn, hiszen ha a legfontosabb, a „tengernyi” palack a rendelkezésünkre áll, családi összefogással hip-hop készen van, és máris mehet bele a vetőmag vagy a palánta.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com

De honnan legyen legalább ezer darab 2 literes palackunk? Az ötletek szerteágazóak: szervezzük be lakótelepen élő barátainkat, hogy villámgyorsan gyűjtsenek, szóljunk minden ismerősünknek, rokonunknak, szomszédunknak, a közeli italboltban, étteremben, hogy tegyenek hasonlóan. Biztosan összegyűlik a kellő számú darab.

Fotó: theownerbuildernetwork.co
Fotó: theownerbuildernetwork.co

Minél nagyobbat szeretnénk, természetesen annál több palackra lesz szükség. A világhálón 2 literes, lehetőleg színtelen palackok gyűjtését javasolják, ezekből akár látványos is lehet a melegház.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a palackokból készült melegházak kivitelezésével is. Egyben azonban azonos a technológiájuk: a palackok alját le kell vágni, és egymásba fűzve hosszú karóra, vagy vékony PVC csőre felfűzni azokat.

Fotó: inspire-institut.org
Fotó: inspire-institut.org

Hézag garantáltan lesz az oldalakon és a tetőn is, de a szellőzés és a levegőzés nagyon fontos a melegháznál. Ha valakit nagyon zavar, szilikon ragasztóval segythet a probléma leküzdésében.

Néhány idegennyelvű technikai paraméter és információ itt, itt, itt és itt található.

Fotó: blog.myakka.co.uk
Fotó: blog.myakka.co.uk

Ha bárki kedvet kap, és elkészíti, várjuk a fotókat a remekműről, hogy népszerűsíthessük azt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik