Kertünk-Portánk

Barátkozzunk a mexikói egérdinnyével – Garantáltan kedvencünk lesz

Hobbikertészek imádni fogják: bő termést hoz, finom és kuriózum.

A mexikói egérdinnye Dél-Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény, de a hazai éghajlati viszonyok között is könnyen megterem. Nagy divatja nincs még kertjeinkben, ám aki megpróbálkozik a növénnyel, biztosan szeretni fogja.

Mivel eljött az ideje az egérdinnye magja ültetésének, elő lehet venni egy cserepet. Palántát mindenképpen ebben kell nevelni, szabadföldi vetése nem ajánlott. 20-25 C fokos melegben 2-4 hét alatt kicsírázik, és a fagyveszély elmúltával májusban a szépen gyarapodó növényt kiültethetjük a kertbe.

Fotó: okoogrod.com
Fotó: okoogrod.com

Igen terebélyes, nagy lombozatú, szárai akár 2-3 méteresre megnőnek. Éppen ezért egy-egy tövet legalább 1 méter távolságra ültessünk egymástól, és valamilyen támaszték biztosan szükséges lesz.

Az egérdinnye az első fagyokig folyamatosan terem. Sárga virágaiból alakul ki az uborkához hasonló, világoszöld színű, kellemes ízű csíkos, szőlőszem-nagyságú termés, melyből salátát, vagy savanyúságot is készíthetünk, és nyersen is fogyaszthatjuk.

Fotó: m-garden.eu
Fotó: m-garden.eu

Szakemberek azt javasolják, hogy túlérett, sötétzöld termését ne fogyasszuk, mert hashajtó hatású. Frissen fogyasztva egyébként is zsengén a legjobb, amikor még nincs túl sok magja. Ha már nagyobb és kemény, akkor a legjobb téli savanyúság eltevéséhez.

Nem mellesleg: a mexikói egérdinnye dekorációnak is gyönyörű.

A videón elleshetünk néhány praktikát:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik