Kertünk-Portánk

Túl a kosárfonáson – Kerti csodák nádból és fűzfavesszőből

Közel három évtizede visz életet az anyagba, kreativitásának nincs határa.

1988 óta alkotja egyedi formáit a dán Anne Mette. A hölgy textilművésznek tanult, 1989-ben szerzett diplomát, ám mégis a nádnál, a fűzfavesszőnél, a növények gyökereinél és a fák kérgénél kötött ki.

kep7

Az alapokat a kosárfonás jelentette, erre építi alapanyagai funkcionális és egymással harmonizáló feldolgozását a ma már nemzetközileg elismert alkotó.

Anne Mette Hvidaa Hjørnholm – ahogy a művészet világában ismerik – ma már nem csak a mindennapokhoz szükséges praktikus dolgok készítésével foglalkozik. Egyedi remekeivel egy évtizede elsősorban arra törekszik, hogy ámulatba ejtse az érdeklődőket.

kep6

Amikor teheti, maga aratja a nádat, és gyűjti a fűzfavesszőt is, majd Holstebro város melletti kis birtokán különböző módszerekkel szárítja azokat. A nád aratásáról rövid videót is közzétett a világhálón:

Anne Mette Hvidaa Hjørnholm blogot ír, műhelyében tanfolyamokat vezet, és Dánia több településén tart rendszeresen – nagy érdeklődéssel kísért – elméleti és gyakorlati képzéseket.

Mindig találok ki újat, folyamatosan tökéletesíteni akarom a technikát – vallja munkájáról a művész. – A kosárfonás örök szerelem, ez ad újabb és újabb lökést a többi forma megvalósításához. Számomra az alkotás öröme, pihenés és szellemi terápia a természetes anyagok megmunkálása.

Egyedi megoldásait látva nem meglepő, hogy teltházas programjai nagyon népszerűek.

kep1

kep9

kep8

kep3

kep4

kep2

Fotók: hjornholm.dk

Olvasói sztorik