Kertünk-Portánk

Bevált praktikák a krumplibogár támadása ellen

Fahamu, mák, bársonyvirág vagy seprű? Bőséges a választék.

Sok kerttulajdonost, termelőt foglalkoztat, hogyan lehet védekezni e gonosz kártevők ellen. A krumplibogár akkor bújik elő, ha a talaj elég meleg, a baj pedig ott kezdődik, amikor a viszonylag kifejlett bokrok vesztik el lombjukat. Ekkor már nem képes regenerálódni a növény, vagy csak nagyon kismértékben, és oda lehet a termés.

A Vidéken újrakezdők Facebook-csoportban – mivel a probléma éppen aktuális – valóságos komment-özön szól arról, ki-ki milyen praktikáját ismeri a bogarak támadása elleni harcnak. Érdekes megoldások, melyek közül csokorba gyűjtöttünk néhányat.

A sorközökbe padlizsánt kell palántálni, azt jobban szereti, mint a krumplit, és így könnyebb összeszedni őket. Öreganyámtól való ötlet ez is, mint a sörcsapda csigáknak.

Bársonyvirágot ültettem a krumpli közé, alig volt rajta bogár.

Ezeket a bogarakat kevésbé riasztja vissza a rezes permetszer, viszont kutatások bizonyítják, hogy a saját fajtájuk rothadó tetemeitől messzire menekülnek. Ezért érdemes már lehetőleg kora tavasszal kiszemezgetni a kertből a kártevőket és szétnyomni őket. Viszont a leghatásosabb ellenszer az, ha leszűrjük a szétlapított bogarakat vízzel, majd azzal permetezzük le a növényeket. Ez egy igen hatásos ellenszer, bár a hatása csak 4-5 napig tart. Éppen ezért nem árt már csírájában elfojtani a rajzásukat és kora tavasszal elkezdeni irtani őket. Ezt persze többször kell megismételnünk.

krumplibogár2

Mák és fahamu

Egy maréknyi mákot – a terület nagyságától függően – a krumpliföldön hánya-veti módon szétszórunk. Mire a krumpli már „termelné” a fránya bogarakat, addigra a mák 1,2-1,5 m magas, és arra mászik fel a bogár. Onnan egyszerűen 2-3 naponta begyűjthető. Hasonlóan jó szolgálatot tesz a kapor is.

Nekem a fahamu vált be vizes levélre és földre szórva, sőt, fahamu-oldatot is készítettem. Fahamut szitálunk rá reggel, mikor még harmatos a levele, hogy rátapadjon. Viszont ezt minden eső után szükséges, és amúgy is hetente ajánlott.

Saját kézzel és seprűvel

Szedd le a bogarat, tedd vízbe, zárd le, gyűjtsed. Ha sok van, kevés Zeolitot tegyél hozzá. Egy hét múlva higítsd fel 10-1 arányba, ha bírod a szagát sűrűbb is lehet. Permetezd ezzel a növényt, a bogarak elmenekülnek, de te is olyan büdös leszel, hogy át kell öltöznöd utána.

krumplibogár3

A krumplibogarat esténként le kell seperni söprűvel a növényekről. Három-négy napon át elég megcsinálni, de naponta többször is. A lárvák ugyanis folyamatosan eszik a zöld leveleket, s míg a földről újra a szárra kerülnek, közben lemerülnek. Minél többször teszik meg ezt az utat étlen-szomjan, annál inkább, de végül elpusztulnak.

10 liter víz+35 dkg rézgálic (kékkő)+45-60 dkg oltott mész, gondosan jól elkeverve, harisnyán szűrve. A bokrot gondosan le kell vele permetezni, mert a bogarak és a hernyók nagyon jó “meósok “- ahova nem jut a permet, ott csócsálják a levelet tovább.

Kézzel össze lehet szedni őket. Undok szórakozás, de ez a leghatékonyabb.

Össze kell szedni a bogarakat és a petéket, majd elégetni. A hamuját visszaszórni a krumpliföldre – nálunk négy éve nincs bogár.

Erős paprika és kékkő

5 darab erős paprikát össze kell darabolni és beletenni 1 pohár vízbe, hadd ázzon egy éjjelen át. Ehhez lehet önteni egy liter vizet, leszűrni, és permetezni vele. Nagyobb terület esetén az arányok növelhetők.

Kékkő-oldattal szokták a nagyik permetezni! Nemigen lehet sajnos már hozzájutni! Talán Erdélyben még kapható.

Akik érintettek ebben a sajátos harcban, azoknak jó bogarászást kívánunk.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik