Kertünk-Portánk

13 szalmaház épül az első szerbiai ökofaluban

Vajdasági magyar mérnök irányítja a munkálatokat.

Vastag sárbevonatú szalmabálákból készült környezetbarát és energiatakarékos házakat építenek a dél-szerbiai Boljevacon. Az ökofalu tervezését egy szabadkai építész végzi, aki a munkálatok folyamatát is felügyeli. Szerbiában ez lesz az első ilyen jellegű építkezés – írta a vajma.info.

Az egyszerűen kivitelezhető ökoházak szerkezetéhez akáccölöpöket és fakeretet használnak az építők, az alapra agyagos sár kerül majd. A falak szalmából készülnek, vastag sárvakolattal bevonva. Olcsó és egészséges az ökoház – vélik a szakértők és a környezettudatos szemlélők is, megfelelnek a téli és a nyári időjárásnak is, tűzállók, folyamatos a légcsere, az oxigénellátás pedig állandó.

Fotó: magyarszo.com
Fotó: magyarszo.com

Amit a szalmaházról tudni érdemes

Olcsó, megújuló és hozzáférhető alapanyagból készül a szalmaház, nagyjából három hónap alatt. A szalmabálákat három réteg sárral vonják be és oltott mésszel vakolják kívülről, ez tűzállóvá teszi az épületet, és a kontinentális éghajlatnak megfelelő szigetelőrendszert alkot. A téli és a nyári időjárásnak is megfelel, mind hőtárolóként, mind hőszigetelőként nagyon jól funkcionál egyrészt a szalma, másrészt a sár tulajdonságai miatt. A vályogházakhoz hasonlóan, a szalma is egész éven keresztül megtartja az 55 százalékos páratartalmat az épületben, így elkerülhető az orrnyálkahártya megbetegedése, illetve egyéb légúti betegségek is. A lélegző házakban a légcsere is folyamatos, az oxigénellátás pedig állandó. Nyáron hűvös, télen minimális energiával felfűthető.

A dél-szerbiai beruházók hosszas keresgélés után Szabadkán találtak elképzeléseiknek megfelelő szalmaházakat, így az ökofalu megtervezésére a házak építőjét, Horvát Lehel szabadkai építészt kérték fel. Horvát Lehel építőmérnök – miután elkészítette a falu tervrajzait – az általa fejlesztett technológiát is megtanítja majd a helyieknek, akik így önállóan is folytatni tudják a munkálatokat.

Horvát Lehel - Fotó: hetnap.rs
Horvát Lehel – Fotó: hetnap.rs

Az ökofalu építését 2016 szeptemberében egy közösségi ház építésével kezdték, azóta szakaszosan halad a munka.

Az építőmérnök szerint azok, akik ilyen típusú környezetkímélő házakba költöznek, egy családi nyaralásának a költségeit spórolhatják meg. A tervek szerint a közösségi ház mellett egyelőre 13 szalmaház épülni Boljevacon, az érdeklődés azonban egyre nagyobb az ötlet iránt, így vélhetően több házzal is gyarapodik majd a közösség.

Címfotó: magyarszo.com

Olvasói sztorik