Kertünk-Portánk

Meghonosítanák a magyar kuvaszt Ausztráliában

A fajta terápiás állatként is bevethető.

Első alkalommal szervezi meg augusztus 12. és 15. között a kuvaszok és kuvaszosok világtalálkozóját a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (MKFE) a Hortobágyon – írta az MTI.

A pénteki megnyitót szombaton szakmai nap követi. A rendezvényre tizenegy országból érkeznek résztvevők, Németországtól és Svédországtól kezdve Erdélyen, Szerbián, Szlovákián, Svájcon és Brazílián át egészen Kanadáig.

Fotó: Facebook/Molnár István - 6 hetes kuvasz kölykök
Fotó: Facebook/Molnár István – 6 hetes kuvasz kölykök

Különösen védendő fajta

A kuvasz a különösen védendő kilenc magyar ebfajta egyike. Rajta kívül a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár tartozik ebbe a körbe, ezen fajták tenyésztése maradt állami felügyelet mellett az Országgyűlés márciusi döntése értelmében.

“Ezek a pásztorkutyák gyakorlatilag elvesztették a munkaterületüket, hiszen nagyon kis hányaduk teljesít szolgálatot ma eredeti környezetében. Helyettesíteni kell tehát azt a feladatot, amit őseink évszázadokkal ezelőtt adtak nekik, amire kitenyésztették őket” – mondta az MTI-nek Pischoff Ferenc, az MKFE elnöke.

Felfutóban van a kuvasz népszerűsége

Fotó: MTI - Máthé Zoltán
Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A kultúrkörnyezetben élő pásztorkutyák eredeti „munkáját” ki lehet váltani, de mindenképp szükséges biztosítani számukra azt a mozgást, azokat a feladatokat, amelyekre ők az évszázadok alatt szocializálva lettek. Az utóbbi időben felfutóban van a kuvasz népszerűsége. Míg néhány éve 100-150 példányt törzskönyveztek, addig mostanában már évi 250 körül van az újonnan regisztrált kuvaszok száma. Hozzátette, hogy ez csak a hivatalosan bejelentett egyedek száma, a tényleges állomány ennél nagyobb.

Amerika után Ausztrália

A kuvasz kezd egyre népszerűbb lenni nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Az elmúlt két évben Svédországból és Norvégiából is érdeklődnek a kuvasz iránt, emellett Németországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban régebb óta sok példány él. Nemrégiben Ausztráliába is került egy magyar kuvasz. Egy ottani tenyésztő szeretné a fajtát meghonosítani és eredeti feladatkörében, pásztorkutyaként használni. Hozzátette: a kuvasz más fajtákkal összevetve kiemelkedően jó munkakutya, de sok más területen, például terápiás állatként is bevethető.

A világtalálkozó szakmai programjai után vasárnap klubkiállításra kerül sor, amelynek keretében a győztes kutya és gazdája a világkupát viheti majd haza.

Címfotó: MTI – Máthé Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik