Kertünk-Portánk

Termelésre és pihenésre is tökéletes a jövő üvegháza

Újrahasznosított anyagokból elkészíthető és költséghatékony.

Az élelmiszer biztonság egyre kritikusabb kérdés az egész világon. A szárazság, gazdasági instabilitás, a kiszámíthatatlan időjárás – szárazság, esőzések, fagyok – valós veszélyt jelentenek, s tényleg nem kell sok ahhoz, hogy az élelmiszerellátásban zavarok keletkezzenek.

A „bajok” megelőzésére egy kanadai szakember gárda – Francis Gendron vezetésével – kifejlesztett egy környezetbarát és rendkívül költséghatékony megoldást a saját élelmiszerellátásra.

Sokat gondolkodtam azon, hogyan segíthetünk az embereken, hogy az élelmiszerek ne utazzanak több ezer kilométert míg elfogyasztjuk azokat, és esetleges természeti katasztrófák, szállítási nehézségek esetén ne kelljen hiányt szenvedi, magunk is megtermelhessünk sok mindent – nyilatkozta Gendron.

Az üvegház alapja félig a földbe épült, kihasználva a talaj szigetelő tulajdonságait. Építőanyagként agyagos földdel töltött, újrahasznosított autógumit használtak, mely újabb szigetelést ad a háznak. A gumi ugyanis napközben elnyeli a hőt, és azt éjszaka leadja. Az üvegház mellé napelemeket telepítettek, ezzel is csökkentve az üvegház működési költségeit.

üvegháztheplaidzebracom

Az északi féltekét alapul véve, az üvegház beüvegezett oldala délre néz, így a leghosszabb idejű napsugárzást kapja. Ez a tájolás fontos a szigetelt tetőrész esetében is, hiszen télen a napsugárzást a növények felé irányítja, nyáron viszont megóvja azokat a nagy melegtől.

A ferde tető az esővíz hasznosításában lényeges szempont: ezt az üvegház belsejében elhelyezett hordó gyűjti össze. Ez a növényeknek szükséges vizet biztosítja, és hőtároló falként szolgál az üvegházban. Esztétikailag a kreatív megoldások közé tartoznak az újrahasznosított üvegből készült üvegtéglák és a cédrusfenyő hulladékból és polikarbonátból készült ajtó.

A projekt áttörést jelenthet minden önellátásra törekvő ember számára – mondta Gerdon. Fenntartható technológiákon alapuló módszerei mindenki számára lehetővé teszik, hogy alkalmazza azokat, megteremtve segítségével a saját életében változást.

Mindent összevetve a jövő üvegházának igazi szépségét a szerkezet ötletes, környezetbarát és olcsó kialakítása jelenti, amely az élelmiszerellátásban a jövő üvegházát biztosítja az azt elkészítők számára. Az pedig nagy előnye a háznak, hogy az egyenlő hőmérsékletnek köszönhetően jókat pihenhetünk, alhatunk benne – ahogyan az mindig jólesik a természet lágy ölén…

(Via Wakeup-world)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik