Számtalan nyomós érv áll a konyhakertészet mellett. Könnyedén juthatunk tápláló élelmiszerekhez, melyek a földben található mikrobák által erősítik az immunrendszer valamint sok más pozitív egészségügyi hatással bírnak, így csökkentik a stresszt és segítik a nyugodt alvást.
A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint az üvegházhatást okozó gázkibocsátás két kilogrammal csökkenthető egy kilogramm otthon termesztett zöldséggel. A következő tényezők miatt:
- a füves területeken zöldségeket nevelünk;
- az ételt ott fogyasztjuk el, ahol terem, így nincs szükség szállításra;
- a növények locsolásával az újrahasznosított víz nem a szennyvíztisztító telepre kerül;
- a komposztálás által a zöldségek nem kerülnek a hulladéklerakókra.
A kutatók példaként kiszámolták, hogy egy 18,7 négyzetméteres terület elegendő a háztartás által fogyasztott zöldségek felének kitermeléséhez.
Ha csak az elfogyasztott zöldségek felét a kertünkben szedjük le, 11 százalékkal csökkentjük az autóvezetés által keletkezett szén-dioxid kibocsátást.
A tanulmány áttörés, ez ugyanis az első bizonyíték rá, hogy az otthon termesztett zöldségek csökkentik az üvegházhatást okozó gázkibocsátást.
Mindazonáltal kertjeink csak akkor segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben, ha odafigyeléssel csináljuk. A pozitív hatások jóval szerényebbek lehetnek, ha a gazdák trágyáznak, gyakran felszántják a talajt vagy kidobják az ehető zöldségeik nagy részét. És a komposztálás a kulcsa az egésznek – áll a tanulmányban.
Ha a komposzt nedvessége és levegőztetése nem megfelelő, akkor az metánt és ditinitrogén-oxidot bocsáthat ki. Mindkettő esetében erős üvegházhatású gázról beszélünk.
A klímaváltozás szempontjából tehát minden apró dolog számít. Az is, hogy mennyi időt szánsz a kert gondozására.
(via mother nature network)