Kertünk-Portánk

Nem mindegy, hogyan tároljuk a tűzifát – Praktikus ötletekkel segítünk

Aki fával fűt, és ezt megfelelő módon teszi, töredék áron átvészelheti a telet. Az egyik legfontosabb feladat a tűzifa kiválasztása és tárolása. A nedves tűzifa legalább négyszer drágább.

Mint tudjuk, a nedves tűzifa legalább négyszer drágább, tehát már vásárláskor ellenőrizzük a nedvességtartalmat egy egyszerű digitális mérőeszközzel, felhasítunk frissen egy rönköt és a fa belső felületén mérjünk. Ilyen mérőeszközökkel meggyőződhetünk és pontos adatot kaphatunk a fa nedvességének mértékéről.

A tűzifa tárolásának szabályai

Erre figyeljünk!

  • A fát minden esetben készen felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk. A kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak, ezért nagyon fontos, hogy kellő mértékben felaprítsuk.
  • A levegő segítségünkre lehet a tűzifa tárolásában, ezért mindenképpen szellős és száraz helyen tartsuk a felaprított fát.
  • A legalsó réteg alatt hagyjunk kb. 15-20 cm magas légáteresztő réteget, amit különböző alátétekkel, esetleg ráccsal biztosíthatunk. Ez megakadályozza, hogy a fa átvegye a föld nedvességét, és ennek köszönhetően az alsó rétegek is könnyen szellőzhetnek.
  • Érdemes a farakás mögött kb. 5-10 cm széles levegőrést biztosítani. Ez is segíti a jobb és gyorsabb száradást.

Kapcsolódó anyag >>> Kertünk ékessége is lehet a farakás

  • A fát mindenképpen védjük meg az időjárás viszontagságaitól. Tárolhatjuk zárt helyen, azonban így kevésbé lesz biztosított a megfelelő levegőmozgás, tehát lassabban fog kiszáradni. Érdemesebb a szabadban, kiugró vagy féltető alatt elhelyezni a farakást. Így nem fogja érni az eső, ellenben a szél könnyen átjárhatja.
  • Nehéz megbecsülni, hogy mennyi idő alatt szárad ki a fa, de érdemes legalább hat hónap száradási időt hagyni. A folyamat ugyanis kezdetben gyorsan zajlik, de 30% nedvességtartalom alatt már egyre lassúbb lesz.
  • A felhasogatott fát egymás fölé helyezett sorokba rakjuk. Ezek között érdemes kb. kézfejnyi távolságot hagyni, hogy a levegő itt is átjárhasson.
Fotó: homedesign.com
Fotó: homedesign.com
  • Amennyiben lehetséges, a farakást a déli oldalra helyezzük, hiszen így lesz legmagasabb a fát érő napsütéses órák száma.
  • Pincében, illetve kevésbé szellős helyiségekben kizárólag száraz fát szabad tárolni. Ugyanis ellenkező esetben befülledhet és megpenészesedhet.

Ötletek tűzifa tárolókra

Galéria
Fotó: homedesign.com

Nem mindegy, hogyan tároljuk a tűzifát – Praktikus ötletekkel segítünk

Fotó megosztása:

 

További ötleteket és a raklapból készítés menetét ITT találjátok.

Forrás: tüzifa árak

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!