Kertünk-Portánk

Egyre több a gyönyörű konyhakert Magyarországon

A program célja, hogy legyen zöldséges kert hazánk minden balkonján, udvarán és kertjében.

2016-ban immár ötödik alkalommal hirdették meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei”  programot, amelynek sikerét jól mutatja, hogy a felhívásra több mint 2100 nevezés érkezett, amely összesen 14 300 kertművelőt, ezen belül 26 határon túli települést érintett.

kert8

kert7

A program díjátadó ünnepségét a budapesti Herman Ottó Konferencia Központban rendezték november 29-én.

A Magyarország legszebb konyhakertjei pályázat 2012 óta figyelemfelkeltő, szemléletformáló tevékenységével meghatározó civil kezdeményezés az otthoni kertészkedés ösztönzésében, amely sokkal inkább az emberek egészséges élelmiszerek iránti igényéről, a szabadidő hasznos eltöltéséről szól, mintsem a gazdasági szempontok figyelembe vételéről.

kert6

kert5

A program azt kívánja tudatosítani, hogy mindenki képes egészséges zöldséget és gyümölcsöt termelni családja asztalára. A projekt – melynek sikerét igazolja, hogy az idei pályázaton résztvevők ösztönzésére 14 010-en kezdtek kertművelésbe és közel 5400-an kezdtek konyhakertet művelni – generációkat szólít meg és köt össze, lehetővé téve a kertészkedéssel kapcsolatos tudás átadását, továbbörökítését.

kert4

kert3

A verseny szervezésében magánszemélyek, településvezetők, óvodák, integrált közösségi és szolgáltató terek, helyi civilszervezetek működtek közre. A program szakmai támogatója a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, illetve a Biokontroll Hungária Kft. volt.

kert2

kert1

Címfotó: greenworld.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik