Kertünk-Portánk

Magyar szimbólumok jelentése otthonainkban

A régi világban elődeink szinte minden tárgyat díszítettek.

Őseink a régi világban szinte minden tárgyat díszítettek, hogy a mély szimbolikával átitatott motívumok egészséget, szerelmet, termékenységet, összetartást, boldogságot sugározzanak tulajdonosaiknak a nap huszonnégy órájában. Milyen tárgyakat és jelképeket használhatunk mai, modern otthonainkban?

A régi világban elődeink szinte minden tárgyat díszítettek

Egészség, boldogság, összetartozás

A magyar térrendezés folyamatosan változó rendszer, ami minden ember életében – akarva-akaratlanul – jelen van. Régen a legkisebb használati tárgyakat is csodálatos díszítmények ékesítették, például egy egyszerű sótartót, mosósulykot. Ezek a szimbólumok azonban nemcsak szépek, hanem hatalmas erejük van. Az ember lelke örül, amikor ránéz egy-egy festett, faragott, hímzett tárgyra. Ezt az érzést erősíti az, hogy ezek a szimbólumok egy ősi rendet, egy komplex világnézetet sugároznak. Olyan gondolkodásmódot, amiben minden ember tudja, hogy hol a helye a világban és a szívével is látja, érzi és éli az életet. A szimbólumok olyan „segítők” a hétköznapi életben, amelyeket bárki használhat akár városi környezetben is. Nem kell feltétlenül vidéki parasztházban élni ahhoz, hogy egy-egy „lelkes” tárgyat elhelyezzünk a környezetünkben.  Az ősi szimbólumok mai bútordarabokra faragva, illetve berendezési tárgyakra hímezve, festve is tökéletesen illeszkedhetnek akár a modern otthonokba is.
Fotó Kisnána Múzeum
Fotó: Kisnána Múzeum

Szerelmi szimbólumok 

A régi világban sokkal kevesebb magányos ember volt, mint manapság. Az emberek már gyermekkoruktól kapták azt a programot a szimbólumok közvetítésével, hogy az emberi élet alapegysége a család. A boldog család szimbóluma több helyen megjelent a lakótérben. A legjobb helye ennek a szimbólumnak a mai lakásokban a konyha-étkezőben van, ami jó esetben a lakás központi részén helyezkedik el. Korunkban egyre több a gyermekre vágyó meddő nő, akiknek a legjobban a tulipán, illetve a kelyhes virágmotívumok ajánlhatók. Nem véletlen az sem, hogy a női bútordarabra, amit tulipános ládának hívunk, éppen a tulipánmotívumok kerültek. A befogadás, a nőiességet erősítő szimbólumot akár a nemi egyesülést is jelképezhetik, fordított szívvel a közepükön. A gyermekáldásra vágyó nőknek javasolható a következő honfoglaláskori motívum is, ami a női teremtő erőket serkenti.

Fotó: gyógyító selyem
Fotó: gyógyító selyem

Növekedés, megújulás

Minden ember életének mozgatórugója kell, hogy legyen, ha teljes életet kíván élni. Az életfa a folyamatos fejlődést szimbolizálja, a lakásban a legjobb helye a keleti oldalon van. A termékenység, bőség szimbólumok nemcsak az anyagi bőséget, hanem a lelki és szellemi gazdagságot is serkentik, mint például a csodaszarvas, ami az erőt, a termékenységet, a szellemi fejlődést, tudást is szimbolizálja.

csodaszarvas-eltunese

Védelmi szimbólumok 

Hatalmas erővel bírnak. A székelykapuk csodálatos díszítményei adták és adják ma is a család védelmét. Azt tartották őseink, hogy minden, amit a teremtéssel kapcsolatos, rontáselhárító erővel bír. Így kerültek a tulipános virágmotívumok a kapukra. Továbbá a körkereszt, ami a legerősebb ősi szimbólumok egyike. A Nap és a Hold, a férfi és a női energiák egyensúlyát is segíti. Ezeket a szimbólumokat akár egy lakás bejárati ajtajára is felrakhatjuk és ott is ugyanolyan erővel fognak hatni.A magyar térrendezés elvei alapján fontos, hogy először rakjunk rendet az életterünkben és utána kezdjük el díszítgetni. A szimbólumok erőt adnak, örömöt sugároznak mindenki felé. Használjuk hát ma is ezt az örökséget otthonainkban.

szekelykapuk-kopjafak-fafaragas-hagyomanyorzes-szekelyte_11458494065

A cikk írója, a hagyományos népművészeti minták újraálmodója és megvalósítója  Németné Wéber Gabriella, magyar térrendezőként alkotja csodás üvegmanadaláit.

20160804_154858

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen magyar motívumokkal erősítheted  otthonod energiáját, keresd őt bátran.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik