Kertünk-Portánk

A természet egyik legcsodásabb alkotása a mimóza lelkű viaszvirág

A déli vidékről származó növények fény- és melegigényesek. Így van ez a Mária könnyével is. Ám meghálálja a szerető gondoskodást.

A szobanövény minden otthonban megtalálható. Rövidebb-hosszabb ideig próbáljuk őket életben tartani. Az ügyesek, és akik elmélyülnek a növények gondozásában tudják, hogy melyik növény mit szeret, mikor kell tápoldatozni, átültetni. Sokan vallják, hogy a szerető beszélgetés is jót tesz növényeink egészségének. Ebben a téli szürkeségben pedig kifejezetten jólesik ránézni zöldellő lakótársainkra.

Többek kedvence a viaszvirág (Hoya), vagy ahogyan még ismerhetik, Mária könnye. Gyönyörű látványa, pompás illata megéri a fáradozást, a féltő gondoskodást több éven át, hiszen

csak az idősebb növény hoz virágot, a fiatalabb nem.

Tavasztól késő őszig nyitja fehér vagy rózsaszín virágait, amelyek szabályos 5 ágú csillagok és 6-8 centiméteres gömbbé rendeződnek.

Fotó: coolgarden.me
Fotó: coolgarden.me

Hogyan gondozzuk?

  • A növény Dél- Kelet Ázsia, Polinézia, Ausztrália napsütötte, meleg tájairól került Európába. Így kedveli a napos, meleg helyeket. Ha megtaláltuk lakásunk déli pontján a legvilágosabb helyet, ahol azonban nem tűz a nap, és nincs huzat, oda helyezzük a cserepet és lehetőség szerint onnan ne is mozgassuk. A növény kedveli a mozdulatlanságot.
  • A fiatal növényt időnként ültessük át, lehetőleg kora tavasszal, a növekedési időszakának kezdetekor. Az idős növényt csak végszükség esetén bolygassuk.
  • Nem szereti a visszavágást sem és az átültetést sem.
  • A cserepet törjük le róla és úgy helyezzük új, nagyobb cserépbe és komposztgazdag földbe. Ne legyen túl sok a földje, mert a kevesebb föld jobban ösztönzi a virágzásra. Mivel eredeti élőhelyén magas fákra kúszik fel, célszerű neki támasztékot készíteni, amire kedvére kúszhat.
Fotó: coolgarden.me
Fotó: coolgarden.me
  • Ha szaporítani szeretnénk, akkor tavasszal törjünk le két leveles fiatal hajtást és azt helyezzük cserépbe, majd gyakorta öntözzük.
  • Virágzás idején célszerű finoman permetezni, így 2-3 hétig is frissek maradnak. Fontos azonban, hogy virágzás után a fennmaradó kocsányokat ne távolítsuk el, mert ezen jön a következő évben újra a virág.
  • Kényes pont a locsolás. Ez a növény nem túl vízigényes, viszont az esővízzel vagy lágy vízzel történő mértékletes locsolást nagyon kedveli. Arra mindenképp ügyeljünk, hogy ha virágzik a virágokat ne érje a víz.
  • Amire ügyelni kell, hogy a tejnedv, ami időnként kifolyik belőle mérgező. Kártevője a száraz levegőjű lakásban megjelenő pajzstetű.

Szépséges virágunk pedig meghálálja a kitartó, szerető gondoskodást, legalább úgy, mint a sokak által kedvelt mikulásvirág is..

Forrás: wikipedia.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik