Kertünk-Portánk

Ebben az otthonban minden benne van: életszeretet, melegség és kényelem

Ebben az otthonban minden benne van: életszeretet, melegség és kényelem

Mediterrán otthon. Kevesen vannak, akik ne rajonganának ezért a stílusért. Valljuk meg, hogy az alábbi fotókat végignézve, alapos okunk is van rá, hogy így gondoljuk.

Hazánkban a mediterrán stílus az egyik legkedveltebb. Elterjedtségéhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy a stílusra jellemző színek és anyagok segítségével könnyen igazi, családias, meleg otthont varázsolhatunk, ahová a legfárasztóbb napok után is boldogság és öröm hazatérni.

A leginkább jellemző ez a stílus az Olaszország déli része és Spanyolország. Hazánkban így ismertük, szerettük meg ezt a lakberendezési stílusirányzatot. Több változata is van,  a görögökre jellemző hideg színek, és a jellegzetes provence-i bútorok ugyanúgy hozzátartoznak a mediterránhoz, mint a terrakotta árnyalatai, a cserépedények, és a kovácsoltvas kiegészítők – olvashatjuk a lakberendező.co oldalon.

A stílus jellemzői: életszeretet, családcentrikusság, melegség, kényelem, napfény és tágas terek

Bútorok: Ez attól is függ, hogy melyik ország hangulatát szeretnénk megjeleníteni, de összességében mindegyiknél az antik, vidékies, kovácsoltvas díszítéssel ellátott bútordarabok a jellemzők. Felületét tekintve természetesen tömör fa vagy furnéros és mindenképp barnás árnyalatuk van. A tipikus mediterrán bútorok leggyakrabban nehéz, rusztikus darabok, amik általában kopottas fenyőből vagy tölgyből készülnek.

Színek: intenzív meleg színek, mint a narancs és a terrakotta, ami jól variálható élénksárgával, vaníliával, rozsdabarnával, tengerkékkel, olívzölddel, sőt arannyal is. A falak festése során általában két-három színárnyalatot használnak.

Burkolatok: Meleg burkolat, amit használnak az a rusztikus, kapart felületű széles hajópadló, minél csomósabb, rajzosabb a fa annál jobb hangulatot kölcsönöz a terünknek.

Textíliák: legjellegzetesebb mintái a citrom és a szőlő, valamint az olíva, ezek megjelenhetnek a textileken, de még apróbb kiegészítőkön is. A függönyök készülhetnek nehéz, súlyos anyagból.

Fotók/ prestigeproperty

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik