Kertünk-Portánk

Lombház, melynek minden része igazolja: itt lakik a jó élet

Lombházban élni jó.  Ez az a hely, ahol nem csupán közel kerülünk a természethez, hanem a természet részei leszünk. Akár luxus módon is.

Ami régen szükségszerűség volt, az a ma emberének már csak romantikus kaland, mondjuk ki, menekülés a civilizációból. Míg régen a fára épített házak a túlélés zálogai voltak, amelyek megvédték az embereket a ragadozóktól és az ellenségtől, addig mára leginkább gyerekek romantikus játszóhelyére asszociálunk róluk. Pedig minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy a műfaj ma is él, és virágzik.

Az emberek évmilliók óta vágynak a fák koronájába

Ősi ösztöntől vezérelt, ami nem csak biztonságérzet ad, hanem kielégíti a természet  és harmónia iránti vágyunkat, amit csak a fákkal körbeölelve élhetünk át. Amennyiben kipróbáljuk a lombházat, akkor nem csak közel kerülünk a természethez, hanem a természet részei leszünk.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbálnánk egy ilyen lakot, akkor nem árt tudni, hogy csak saját tulajdonunkban lévő területen készíthetjük el. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy a munka megkezdése előtt válasszuk ki a megfelelő fát, ugyanis ez mutatja meg, hogy mekkora alapterületű ház építhető rajta. Elengedhetetlen persze, hogy  egészséges és minél idősebb fát válasszunk, ami megfelelő lesz arra, hogy magán hordjon egy épületet. Javasolt a kemény fa, például tölgy, dió, platán,  vadgesztenye vagy bükk. A ház alapja a törzs egy harmadának magasságára helyezhető.

Kapcsolódó anyag >>> A fák is részei az erdő közepén épült háznak

Aki úgy gondolja, hogy egy ilyen ház az alapvető komfortnak sem felel meg, azoknak mindenképp érdemes megnézni az alábbi fotókat. Mert így is lehet!

Fotó: divianarts.com
Fotó: divianarts.com
Fotó: divianarts.com
Fotó: divianarts.com
Fotó: divianarts.com

A ház egy része fahasábokból épült, aminek számtalan előnye van:

  • természetes anyagokat használunk, tehát környezetbarát
  • szakértelem nélkül, sajátkezűleg építhető
  • egyedi kivitelezésű
  • szigetelése rendkívül jó
  • nyáron hűt, télen melegen tart
  • a legolcsóbb, az eddig használt építőanyagok közül
  • hagyományos építőanyagokkal együtt is alkalmazható
  • egyedileg díszíthető
  • 100 m2  ház külső falfelületéhez elég lenne kb 100.000.-Ft  értékű, 8 erdei m3 , erdei fenyő tűzifa

A méret tetszőleges lehet: a sufnitól a többszintes családi házig. Statikailag a több szint az ácsolattól függ, amennyit a fagerendák elbírnak, annyival terhelhető  a szerkezet. A fal terhelhetősége, mivel fából és cementes habarcsból  áll, szinte korlátlan. Az ilyen építésű ház készítésének lépéseiről, alapvető tudnivalóiról már korábbi cikkünkben írtunk.

Fotó: divianarts.com
Fotó: divianarts.com
Fotó: divianarts.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik