Kertünk-Portánk

7 meglepő érdekesség kedvencünkről, a katicabogárról

Mindenki a békát tartja az állatok meteorológusának, pedig kutatók szerint előrejelző tehetségét többen lekörözik a katicabogarak. Az alábbiakban további érdekességgel is megismerkedhetünk.

Katicabogár. Gyermekkorunk óta mindannyiunk kedvence. A kertünkben a levéltetvek egyik fő ellensége ez a piros és pöttyös pöttömke, ami igen nagy segítség növényeink számára. Ezeket mindenki tudja, ezért most nézzünk néhány olyan tényt, ami kevésbé ismert.

1. A családnak 6000 ismert faja van, ebből Magyarországon kb. 90 őshonos. A legismertebb faj a hét pettyes európai katicabogár (Coccinella septempunctata) és az ázsiai katicabogár vagy más néven harlekinkatica. Ez utóbbi egyébként már közel sem olyan népszerű, mert ez a rendkívül életerős faj szinte mindenhonnan kiszorítja az őshonos fajokat, ahol megtelepszik.

A fotókon sorrendben: harlekin-, 22 pettyes-, 2 pettyes-, mocsári-, tízcseppes fusskata, fekete katica

Galéria
Fotó: commons media

2. Nem minden katica faj piros alapon fekete pöttyös. Messze nem. Bár a leggyakoribb és legismertebb fajok igen, de ha vetünk a képekre egy pillantást, láthatjuk, bizony óriási a választék a fajok megjelenésében. Narancssárga, barna, rózsaszín vagy akár fekete is lehet, és a foltok -amelyek egyes katicabogaraknak egyáltalán nincsenek- inkább a csíkokhoz hasonlítanak.

3. A katicabogár 5 000 levéltetvet fogyaszthat életében. Valójában, amint a katicabogarak kikelnek, már elkezdik a levéltetvek fogyasztását, még lárvaként. Petéiket egy levéltetű kolónia közepére rakják, így amikor kikelnek, gyakorlatilag beleszületnek a táplálékba. A kikelés után a lárvák körülbelül 350-400 tetvet fogyasztanak el azalatt a két hét alatt, míg teljesen kifejlődnek, nagy segítséget nyújtva ezzel a kertészeknek. De nem csak a tetveket fogyasztják. Gyümölcs legyek, atkák és más növényi kártevőket is fogyasztanak nagy lelkesedéssel.

Fotó: hgtv

4. A katicabogár egészen pontosan tudja milyen idő lesz néhány hónap múlva. A kis pettyesek viselkedését brit kutatók évekig vizsgálták és megállapították, hogy a katicabogarak már kora ősszel tudják milyen tél várható. Ha a földbe ássák, elvermelik magukat, akkor igen kemény és hosszú lesz a tél. Ha csak a házak gerendái alá vackolnak be, akkor bizony enyhe évszakra és korai tavaszra számíthatunk.

5. A katicabogár foltjai és élénk színei figyelmeztetik a potenciális ragadozókat, hogy eddig és ne tovább, mert minden idők legrosszabb étkezése vár a fent említett ragadozóra. Olyan íz és szaganyagokat termelt ki az evolúció a különböző fajoknál, amelyek garantáltan bevésődnek egy életre a kíváncsiskodó vagy éppen éhes rovarevő emlékezetébe. Aki érezte már a harlekinkatica szagát a kezén (még egy hét múlva is), tudja miről beszélek.

6. A történelem se maradjon ki. A katicabogár angol neve (ladybug, hölgy bogár) Szűz Máriara utal. A középkori Európában a levéltetvek megsemmisítették a terményt, a gazdák pedig segítséget kértek a Szűz Máriától, és a segítség a katicabogarak formájában jött, Kártevőket kiirtva megmentették a terményt, a hálás gazdálkodók ezek után nevezték “Our Lady’s bug”-nak, a Miasszonyunk bogarának, amely elnevezés mind mai napig kitartott.


7. A hét pettyes katica hét pöttye a hét napjait szimbolizálja. Az indiai hitvilágban Indra istenhez kötődik, és a gazdálkodó parasztember nagy segítsége, kötődése az istenekhez a reménység szimbólumává teszi. A reménység tökéletes végszó.

Írta: Maruzs Gergely/ Mnn

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik