Kertünk-Portánk

Hihetetlen szép történet egy kakasról, aki szárnyai alá vette a kiscsibéket

Rácsodálkozós, kedves pillanatok márpedig léteznek. Aprók és nagyobbak, csak észre kell venni!

A The local harvest olvasója tett közzé egy nem mindennapi, megható történetet.

A történet helyszíne egy angol háztáji gazdaság. A tulajdonos egy reggel nagy riadalomra lett figyelmes a tyúkudvarban, és ahogy odasietett, akkor látta, amint egy sas felkapja és elviszi az egyik tyúkját. A megrázó látványt további fájdalmas rádöbbenés kísérte. A gyönyörű tyúknak kiscsibéi voltak, akik kétségbeesett csipogással reagáltak az eseményre.

A csibék tehát magukra maradtak, aznap este egymást melegítve húzódtak meg a szokásos helyen a fészer alatt, anyai melegség és védelmező szárnyak nélkül.

Mint minden apróság életében, így a kiscsirkék esetén is fontos a mama útmutatása, amit az első néhány hétben tanulnak, tapasztalnak tőle. A tyúk ilyenkor mutatja meg csibéinek, hogy mit szabad megenni, óvja őket a hidegtől és a veszélytől, csitítgatja őket, ha alvásidő van.

A csibék most elvesztették védelmezőjüket és segítőjüket.

Mikor a kakas válik pótmamává

Mint azt az állatok világában már többször megtapasztalhattuk, ez esetben is megmagyarázhatatlan ősi ösztön vezérelhette az “apukát”, hiszen kakas mivoltát levetkőzve már másnap reggel a csibék mellé szegődött. Kísérte őket mindenhová, megmutatta, hogyan kell csipegetni a friss zöldet a fák és bokrok alól.

Fotó: The local harvest

Ami pedig a legcsodálatosabb a történetben, hogy mikor nyugvóra tért a Nap, hazaterelgette picinyeit és ahogy azt megszokhatták a mamával is, szárnyai alá engedte őket. Igen, az apró csodák bárhol megtörténhetnek, vegyük észre.

Fotó: The local harvest
Tanyasi vagy nagyüzemi tyúktojás? Nagy a különbség
Nem csak a színe, hanem a vitamin- és ásványianyag tartalma is más.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik