Kertünk-Portánk

Kerti pavilon vagy pergola? Mutatunk 16 csábító ötletet

A pergola remek választás azoknak akik sok időt tudnak tölteni  a teraszon, udvaron. A család és a barátok egyaránt élvezni fogják a forróság ellen nyújtott menedéket.  Ráadásul növeli  az ingatlan értékét. Az alábbiakban különböző anyagú és stílusú pergolákat gyűjtöttünk össze, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Ahogy az  idő melegszik  úgy egyre szívesebben töltjük az időt a szabadban. A pergola  nem csak szebbé varázsolja beépített a területet,  hanem nagyszerű helyszínként szolgál arra ,hogy étkezzünk vagy lazítsunk az árnyékában, még a legnagyobb melegben is.

Sokan gyakran összetévesztik a pergolát a pavilonokkal, és keverik a két kifejezést. Tegyük hozzá, óriási különbség nincs a kettő között. A pavilonoknak sokszor kerek vagy nyolcszögletű formájúak és tetőszerkezet van rajtuk, míg a pergolák jellemzően négyzet vagy téglalap alakúak, és nincsen folytonos tetőszerkezetük.

Fotó: vintagefoyer.com

A pavilonokat  néha oldalakkal vagy akár alacsony falakkal, rácsokkal tervezik, hogy védelmet nyújtson a rovarok ellen és privátabb legyen, miközben a pergolák csak  lábakon  állnak és nyitott az oldaluk.  Mielőtt bármelyik mellett döntünk érdemes végiggondolni az igényeket és  a költségvetést, hogy a számunkra legjobbat válasszuk.

Fotó: vintagefoyer.com

Azok akik úgy döntenek, hogy pergolát szeretnének, örömmel fedezhetik fel, hogy sokféle típus és stílus közül választhatnak.

Modern stílusú

Egy klasszikus fa pergola karcsú, letisztult, modern megjelenéssel. Az egyszerű fapergola jellemzően világos juharfából készül. A csiszolt felülete és a világos színe remekül a harmonizál a modern stílusú kültéri bútorokkal.

Fotó: designidea.com
Fotó: SUNWOOD Magyarország Kft. a Suntech forgalmazója

Pergola „készen”

Ezeket a pergolákat már csak össze kell szerelni. Különböző anyagokban és stílusokban fellelhetők. Lehetnek szabadon állók vagy a házhoz csatolhatók is. Ez a típus azoknak lesz tökéletes választás akik szeretik a DIY-t vagy azoknak akik nem tudják megtervezni a pergolát. Széles a választék és a készlet a teljes anyagot tartalmazza, azonban ez nem feltétlenül a legköltséghatékonyabb megoldás.

Fotó: popular-mechanics.com

Fa pergola

Természetes megjelenésével könnyen beleilleszthető szinte bármilyen környezetbe. Lehet festett, csiszolt  vagy rusztikus felületű pergolánk , attól függően ,hogy melyik stílus áll hozzánk közelebb. A fa könnyen beszerezhető és könnyű vele dolgozni ezért egyszerű  találni hozzáértő  szakembert. Mindemellett  megfizethető, persze attól is függ, hogy milyen fát választunk hozzá.

A fa a legjobb választás akkor is, ha közel van a tenger, mivel ellenáll a sónak és a homoknak, akárcsak a fém. Itt fontos megjegyezni, hogy bár ellenálló azért vannak bizonyos korlátai.  Megrepedezik és meghajlik egy bizonyos idő után, főleg ha keményebb környezeti tényezőknek van kitéve. Szükség lehet különleges felületkezelésre , annak érdekében,hogy minél tovább ép maradjon. Sokan a cédrusfa mellett  döntenek azonban ez drágább ,mint a telített ( impregnált) fa. Ezért fontos, hogy jól átgondoljuk az igényeinket és az alkalmazás módját.

Fém/acél szerkezet

A többi típushoz képest a fém pergolák időjárásállóbbak és könnyebb karbantartani őket.  Sok szín és felülettípus közül lehet választani.  Ezek drágábbak és hajlamosak a hőtágulásra,  persze ez függ a használt fém fajtájától is. A legnépszerűbb ezek közül  az alumínium, mivel nagyon könnyű és egyszerű felépíteni ezáltal kevesebbet kell a kivitelezésre költeni.

Fotó: homedesign.com
Fotó: hometalk.com
Fotó: countryliving.co.uk

Teraszhoz kapcsolódó

Ezek a praktikus pergolák  amelyek közvetlenül  a főépülethez vagy a házhoz kapcsolódnak. Ez a fajta akár az eredeti terv része volt akár nem, az esetek nagy részében a tetőszerkezethez vagy a falhoz csatlakozik. Ez a típus tökéletes választás akkor, ha kevés helyünk van , mivel egyszerűen összekapcsolhatjuk a főépülettel.  Az egyetlen hátránya pont ebben rejlik, mégpedig, hogy a dizájn-t és az anyagválasztást meghatározza az épület stílusa.

Fedett pergola

A név önmagáért beszél: ennek a típusú pergolának lefedik a tetejét, hogy védjen a naptól és más környezeti tényezőtől. Ez abban az esetben  ideális választás, ha bútorokat helyezünk alá. Így védjük azokat, ráadásul esőben  is élvezhetjük a  pergolánk  nyújtotta lehetőségeket. Az egyetlen probléma ezzel a típussal általában  a takarólemez tisztántartása, – ami fedőfajtától függően változhat-  különösen viharok és szeles időjárási viszonyok esetén.

Fotó: ornimtalc.om

Fotó: SUNWOOD Magyarország Kft. a Suntech forgalmazója 

Lugas- megoldás

És ne felejtsük a természetes megoldásokat sem, hiszen talán a legszebb pergola a szőlőlugas.

Fotó: oliverentals.com

Szerző: Horváth Rita

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik