Kertünk-Portánk

13 évesen építette meg első házát

Fekécs Edit
Fekécs Edit

2017. 10. 18. 06:28

A ház csupán 5 négyzetméteres, de valljuk meg, hogy így is bravúros teljesítmény.
Korábban a témában:

Az iskolások többségének valószínűleg más dolgokon jár az esze, mint a házak építése.

Az Iowában élő 13 éves Lukot viszont más fából faragták. Őt nem az internetes világ varázsolta el, sokkal inkább saját kis lakot szeretett volna a kertjükbe. Internetes portálokon böngészve alapos elméleti tudással felvértezve eldöntötte, hogy megépíti álmai házát.

Fotó: greg-thill

Luke szülei látva fiuk elszántságát belegyeztek, hogy a kert végében megépíthesse a valósíthassa álma kicsi házát. Természetesen csak abban az esetben, ha betartja a játékszabályokat. A család úgy döntött, hogy ha Luke vállalja a pénzügyi felelősséget, spórol, megkeresi az alapanyagok árát, kedvező áron vásárol és tarja magát az eredeti költségvetéshez, akkor nem gördítenek akadályt a megvalósítás elé.

Fotó: greg-thill

Közel 400 ezer forintnyi összegre volt szükség

A fiú elképesztő ügyességgel és munkával látott neki a gyűjtögetésnek. Különböző feladatokat vállalt a ház körül és az ismerősei körében, így egy év alatt összegyűjtötte a pénzt és a ház építéséhez szükséges anyagokat.

Van egy szomszédom, aki egy villanyszerelő, segítettem neki kitakarítani a garázsát, cserébe bevezette az áramot a kis rezidenciámba. A szőnyegeket is barter szolgáltatásban oldottam meg.

Fotó: greg-thill

Luke 75 százalékban újrahasznosított anyagot használt, amelyek közül sok a nagymama házából származik. A ház bejárati ajtaja az egyik nagybácsi barátjának az ajándéka volt. A szülei és testvére is sokat segítettek. Fúrásban, faragásban és a lakberendezésben is. Édesapja így nyilatkozott:

Előfordult, hogy a projekt elakadt, és a kalkuláltnál több pénzre volt szükség, de Luke nem adta fel! Helyette inkább többet dolgozott.

Az 5 négyzetméteres házban van villany, és bár a vizes blokk kimaradt, a kis építész így is boldogan vette birtokba a kis lakot.  A pici otthonban van TV,  ülősarok, mini hűtőszekrény és egy összecsukható étkező asztal. Mondhatjuk, hogy a ház sok szempontból egy tinédzser álma. Itt nem csak pihenhet, tanulhat, de kiváló helyszín a barátokkal való találkozásra. Luke rendszerint az új házában készíti el az iskolában kapott házi feladatokat, és alkalmanként ott is alszik.

Fotó: greg-thill
Fotó: greg-thill

Luke kitartó munkáját és sikereit látva sokan érdeklődtek a környékről, sőt meghívták egy konferenciára is, ahol felkérték, hogy beszéljen a házikó történetéről. Miután a fiú végig dokumentálta az építési folyamatot a YouTube-on, ezen keresztül értékes élménybeszámolót tartott az érdeklődőknek és abban bízik, hogy sok hasonló korú gyereket ösztönöz majd a példája.

Ez egy jó esély arra, hogy egy gyerek többet tegyen, mint videojátékozzon, vagy a Tv előtt üljön. Ez az életre tanítja.

Közben Lukenak máris újabb tervei vannak. Egy másik házat szeretne építeni, ami egy kicsit nagyobb, és reméli, hogy sokakat inspirál majd.

Meg szeretném mutatni a gyerekeknek, hogy az építkezni nem csak felnőtteknek lehet.

Videón az elképzelés és a megvalósítás

Kiemelt fotó: Greg Thill

Megfontolandó bölcs tanácsok Maria Montessoritól, amit minden szülőnek tudni kell
A neves gyermekorvos és pedagógus szavait érdemes megfontolni.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.