Kertünk-Portánk

13 évesen építette meg első házát

A ház csupán 5 négyzetméteres, de valljuk meg, hogy így is bravúros teljesítmény.

Az iskolások többségének valószínűleg más dolgokon jár az esze, mint a házak építése.

Az Iowában élő 13 éves Lukot viszont más fából faragták. Őt nem az internetes világ varázsolta el, sokkal inkább saját kis lakot szeretett volna a kertjükbe. Internetes portálokon böngészve alapos elméleti tudással felvértezve eldöntötte, hogy megépíti álmai házát.

Fotó: greg-thill

Luke szülei látva fiuk elszántságát belegyeztek, hogy a kert végében megépíthesse a valósíthassa álma kicsi házát. Természetesen csak abban az esetben, ha betartja a játékszabályokat. A család úgy döntött, hogy ha Luke vállalja a pénzügyi felelősséget, spórol, megkeresi az alapanyagok árát, kedvező áron vásárol és tarja magát az eredeti költségvetéshez, akkor nem gördítenek akadályt a megvalósítás elé.

Fotó: greg-thill

Közel 400 ezer forintnyi összegre volt szükség

A fiú elképesztő ügyességgel és munkával látott neki a gyűjtögetésnek. Különböző feladatokat vállalt a ház körül és az ismerősei körében, így egy év alatt összegyűjtötte a pénzt és a ház építéséhez szükséges anyagokat.

Van egy szomszédom, aki egy villanyszerelő, segítettem neki kitakarítani a garázsát, cserébe bevezette az áramot a kis rezidenciámba. A szőnyegeket is barter szolgáltatásban oldottam meg.

Fotó: greg-thill

Luke 75 százalékban újrahasznosított anyagot használt, amelyek közül sok a nagymama házából származik. A ház bejárati ajtaja az egyik nagybácsi barátjának az ajándéka volt. A szülei és testvére is sokat segítettek. Fúrásban, faragásban és a lakberendezésben is. Édesapja így nyilatkozott:

Előfordult, hogy a projekt elakadt, és a kalkuláltnál több pénzre volt szükség, de Luke nem adta fel! Helyette inkább többet dolgozott.

Az 5 négyzetméteres házban van villany, és bár a vizes blokk kimaradt, a kis építész így is boldogan vette birtokba a kis lakot.  A pici otthonban van TV,  ülősarok, mini hűtőszekrény és egy összecsukható étkező asztal. Mondhatjuk, hogy a ház sok szempontból egy tinédzser álma. Itt nem csak pihenhet, tanulhat, de kiváló helyszín a barátokkal való találkozásra. Luke rendszerint az új házában készíti el az iskolában kapott házi feladatokat, és alkalmanként ott is alszik.

Fotó: greg-thill
Fotó: greg-thill

Luke kitartó munkáját és sikereit látva sokan érdeklődtek a környékről, sőt meghívták egy konferenciára is, ahol felkérték, hogy beszéljen a házikó történetéről. Miután a fiú végig dokumentálta az építési folyamatot a YouTube-on, ezen keresztül értékes élménybeszámolót tartott az érdeklődőknek és abban bízik, hogy sok hasonló korú gyereket ösztönöz majd a példája.

Ez egy jó esély arra, hogy egy gyerek többet tegyen, mint videojátékozzon, vagy a Tv előtt üljön. Ez az életre tanítja.

Közben Lukenak máris újabb tervei vannak. Egy másik házat szeretne építeni, ami egy kicsit nagyobb, és reméli, hogy sokakat inspirál majd.

Meg szeretném mutatni a gyerekeknek, hogy az építkezni nem csak felnőtteknek lehet.

Videón az elképzelés és a megvalósítás

Kiemelt fotó: Greg Thill

Megfontolandó bölcs tanácsok Maria Montessoritól, amit minden szülőnek tudni kell
A neves gyermekorvos és pedagógus szavait érdemes megfontolni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik