Kertünk-Portánk

Álomszép vályogház magasodik a zalai lankákon

Az épület jó példa arra, hogy a vályog napjaink igényeinek egyik legkiválóbb kortárs megoldása.

Gáspár János vályogépítő munkáit és hitvallását korábbi cikkeinkben már megismerhették olvasóink. Írtunk egy 200 éves vályogház felújításáról és egy kívül-belül egyedi vályogház elkészítéséről is. Ezúttal egy Nagykanizsa közelében épített pincés lakóépület kapcsán beszélgettünk a szakemberrel.

A Pándon élő vályogfalépítő-mesternek nincs ideje unatkozni. Rövid, téli időszakot leszámítva újabb és újabb kihívások várják, köszönhetően annak, hogy egyre népszerűbbek a vályogház-építések és -felújítások.

Magyarországon mintegy 700-750 ezer vályogház áll – mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Gáspár János. – Egyre több régi épület talál új gazdára, melyek felújítása az esetek többségében elengedhetetlen.

Mivel reneszánszukat élik a vályogházak, a pándi mester – együttműködve a Sárkollektíva csapatával – többször szervezett építőtáborokat, hogy megmutassa az érdeklődőknek a vályogfalépítés fortélyait, és számos bemutatón is előadást tartott az országban.

Idén nyáron a Sárkollektíva és a Terrapia közösségével együtt Oszkón rendeztük meg az első a Regio Earth elnevezésű, 1. Közép-európai Vályogépítészeti Fesztivált, melynek nagy sikerére tekintettel 2018-ban minden bizonnyal folytatás következik – említette a szakember. – Azt szeretnénk, ha az emberek nem úgy tekintenének a vályogra, mint régi idők letűnt építőanyagára, hanem úgy, mint napjaink igényeinek egyik legkiválóbb kortárs megoldására.

Ilyet mutatott – ahogy fogalmazott: kedvenc munkáját – az általa készített fotókon Gáspár János. A mester Nagykanizsa közelében, a zalai lankákon „húzta fel” a felvételeken látható új építésű vályogház külső és belső falazatát, illetve valósította meg külső „díszítését”. A mutatós portát egy „hobbiborász” építtette, így nem véletlen, hogy a házból tágas pince is nyílik a családi borkóstolók helyszínéül.

A zalai ház vályogfalai csodássá teszik az épületet a külső szemlélőnek, ám Gáspár János hangsúlyozta:

a belső terek elrendezése, a ház berendezése, a fa gerendázatú plafon, a gyönyörű tetőszerkezet mind hozzájárulnak, hogy a környéken egyszerűen mesés vályogházként emlegessék az épületet.

Fotók: Gáspár János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik