Kertünk-Portánk

Tégy jót, ne pazarolj az ünnepekben sem

Tégy jót, ne pazarolj az ünnepekben sem

Kilenc egyszerű tipp az élelmiszerpazarlás ellen.

Ha a világon egy év alatt keletkezett, fel nem használt vagy kidobott élelmiszert egy halomba raknánk, egy hatalmas, 1,3 milliárd tonnás hegy tornyosulna előttünk – az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek harmada. Ez nem csupán rengeteg elvesztegetett lehetőséget rejt, hogy jóllakhassanak az arra rászorulók, de egyúttal felelőtlen bánásmód mindazon erőforrásokkal és energiával, ami a termeléshez felhasználásra került.

És ezért mi, fogyasztók is jócskán felelősek vagyunk.

A FAO egy infógrafikában szedett össze kilenc könnyen elsajátítható jótanácsot, hogy hétköznapi döntéseink révén ne növeljük, hanem épp csökkentsük ezt a mennyiséget. Különösen aktuális szokásainkat átgondolni az ünnepek körüli időszakban, amikor a főzés, étkezés még kiemeltebb szerephez jut.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2011-ben indította el globális kezdeményezését az élelmiszerpazarlás racionalizására. A SAVE FOOD programhoz számos nonprofit partner és vállalat csatlakozott azóta, hogy ez a közel ezermilliárd értékű termék ne végezze évről évre a szemetesben – olvasható a szervezet közleményében.

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen
A megtermelt élelmiszer mintegy fele megy kárba a világon...

Kiemelt kép: causeway-gov

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik