Kertünk-Portánk

Elragadó vidéki otthonokat találtunk 2017-ben Magyarországon

A Sokszínű Vidék ebben az évben is sok új házat mutatott be olvasóinknak. Ezúttal a legszebbeket gyűjtöttük csokorba.

2017-ben is gyönyörű lakóházakat mutattunk be olvasóinknak, melyek különböző technikákkal épültek, különböző életkorúak, egyben azonban megegyeznek: tulajdonosaik, vagy éppen készítőik büszkeséggel és örömmel meséltek a Sokszínű Vidéknek az épületekről, és a rendelkezésünkre bocsátott fotókkal vizuálisan is megmutatták a varázslatos portákat.

Ezek közül mutatunk meg egy csokorban ötöt, melyek egyöntetűen elnyerték olvasóink tetszését. Ha netán valamelyik bemutatásáról lemaradtak volna, most pótolhatják.

Egy év leforgása alatt készült el a csoda

Herend egyik csendes utcájában áll az a porta, melynek minden szegletéből visszaköszön Provence hangulata. Burdon Attila és párja, Nagy Bernadett 2016 júliusában vásárolták meg az ingatlant, melyben megvalósították álmaik otthonát.

Megannyi természetes anyag köszön vissza a falak közül, a járófelület például minden helyiségben tégla, műanyag tárgy pedig nincs a lakásban.

Mesés otthon lett a megviselt herendi vályogházból
Provence hangulata sugárzik a porta minden szegletéből.

Ahol a terasz tulajdonképpen nyári konyha

Az építtető gyűjtő szenvedélyének eredményeként a bontott téglák és a bontott fagerendák már az építkezés megkezdése előtt hegyekben álltak a telken. A tulajdonos alkalmi vételként egy Duna-kanyarbéli kőbányából robbantott követ kapott, és ezeket a kilós kenyér formájú darabokat a kőművesek nem kis fáradtságába került beépíteni. A tetőre a patinásított kúpcserepeket Olaszországból érkeztek.

A belső terek kialakítása méltó az épület hagyományőrző külsejéhez, stílszerűen a mediterrán tájak derűs, békebeli hangulatát idézi.

Mediterrán álomotthon magasodik Szentendre felett
Hagyományőrzés, értékteremtés, otthonosság sugárzik a minden szegletében gyönyörű házból.

Élet a természet lágy ölén

Sebestyén Ákos és párja, Sebestyénné Koch Klaudia büszkék az általuk megálmodott portára, mely egyedi megoldásokkal, rusztikus stílusjegyeivel a legigényesebb kritikusokat is kielégítené.

A házaspár 5 éve kezdte az építkezést, s mivel nem akartak banki hitelt felvenni, inkább a lassú, de biztos haladás mellett döntöttek. Nagyon sok munkát saját kezűleg végeztek el.

Gyönyörű otthont álmodtak a szekszárdi szőlőhegy oldalába
Öt éven keresztül épült, a végeredmény pedig kárpótlás a sok munkáért.

Pincét is rejt a borosgazda portája

Gáspár János, Pándon élő vályogfalépítő-mester Nagykanizsa közelében, a zalai lankákon „húzta fel” az új építésű vályogház külső és belső falazatát, illetve valósította meg külső „díszítését”.

A mutatós portát egy „hobbiborász” építtette, így nem véletlen, hogy a házból tágas pince is nyílik a családi borkóstolók helyszínéül.

Álomszép vályogház magasodik a zalai lankákon
Az épület jó példa arra, hogy a vályog napjaink igényeinek egyik legkiválóbb kortárs megoldása.

Négy generáció óvta a 114 éves házat

A tulajdonosnak a házhoz való személyes kötődése gyermekkoráig nyúlik vissza, hisz az ott, a nagymamánál töltött nyarak életre szóló feledhetetlen élményt jelentenek számára.

A portát az évtizedek alatt négy generáció óvta és csinosította, mígnem elnyerte mai – talán végleges – formáját.

Szívük csücske a dédnagypapa egykori parasztháza
Négy emberöltőt kiszolgált az 1903-ban készült épület.

Kiemelt kép: Mérmű Stúdió

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik