Életmód

Gyönyörű otthont álmodtak a szekszárdi szőlőhegy oldalába

Öt éven keresztül épült, a végeredmény pedig kárpótlás a sok munkáért.

A szekszárdi domboldalak sok pincét és lakóházat rejtenek magukban, melyek körül a Szekszárdi borvidék ültetvényei teszik barátságossá a szép tájat. A Gesztenyés-dűlőben magasodik a – környéken elsősorban a kenyérlángosukról ismert – Sebestyén házaspár nemrégiben elkészült gyönyörű otthona, melynek utolsó munkálatait a ház körüli végső simítások jelentik.

Sebestyén Ákos és párja, Sebestyénné Koch Klaudia büszkék az általuk megálmodott portára, mely egyedi megoldásokkal, rusztikus stílusjegyeivel a legigényesebb kritikusokat is kielégítené.

Én sárszentlőrinci vagyok, feleségem Györkönyből származik – mondta érdeklődésünkre a 38 éves fiatalember. – Gyermekkorunk e kistelepüléseken töltött évei alatt megismertük a vidéki élet minden szépségét, s bár Szekszárdon kötöttünk ki, a városi lét nem feledtette a régi szép élményeket.

A fiatal pár évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy a szekszárdi panelházat a természet lágy ölén saját otthonra cseréli. Találtak egy eladó birtokot a város szélén magasodó szőlőhegyen, és a Gesztenyés dűlőben elkezdték nagy álmuk megvalósítását.

Egy 38 négyzetméteres kis épület állt az egyhektáros tanyán – emlékezett Ákos. – Korábbi kirándulásaink és nyaralásaink során többnyire olyan helyeket kerestünk fel, ahol a vidéki feeling, a hagyományos építészet és a modern stílus egyaránt megcsodálható volt. Ezek inspirálétak új otthonunk belső részének tervezéséhez. A meglévő kis épület is az új porta része lett, ezt bővítve alakult ki mára a 112 négyzetméternyi lakható tér.

A házaspár 5 éve kezdte az építkezést, s mivel nem akartak banki hitelt felvenni, inkább a lassú, de biztos haladás mellett döntöttek. Nagyon sok munkát saját kezűleg végeztek el, ezért az elmúlt években sok szabadidejük nem volt, a végeredmény azonban mindenért kárpótolta őket.

Jómagam egy állatgyógyászati cégnél dolgozom, feleségem fodrász – említette a férj. – Ha a hosszú nyári estéken időnk engedte, akkor, hét végi napokon pedig nagyon gyakran dolgoztunk a birtokon. Ez volt a pihenés és a kikapcsolódás, de megérte.

Ákos és Klaudia a sok munka mellett saját vállalkozásukban is elfoglaltak. Ahogy a férj fogalmazott: tavasztól őszig fesztiváloznak, azaz mobil kemencéjükkel járják a környék rendezvényeit, és kínálják a Sebestyén-féle kenyérlángost. E mellé talán nem is oly soká saját borokat is adhatnak: a fiatalember borásztanfolyamot végzett, nem titkolt célja pedig az, hogy birtokukon szőlőt termeljen.

Ákos és Klaudia borai helyett érjük be most a gyönyörű otthonukról készített fotókkal, melyek valóban tükrözik a hagyományt és a modernséget, és egy leendő borosgazda álmait is.

Galéria

Fotók: Sebestyén Ákos    

Olvasói sztorik