Virágzó vidékünk

Földi mennyországot kínálnak a magyar tanyák

A mindennapok rohanása után idilli környezetben pihenhet a megfáradt vándor.

Tanyák, tanyaházak várják a vidéki Magyarországon a vendégeket. A természet lágy ölén testnek és léleknek is felüdülést jelent a néhány napos kikapcsolódás, mely valóban olyan, mintha földi mennyországban lennénk. Csend, nyugalom, madárfütty, ínyenc falatok, barátságos házigazdák, puha ágyak, jó levegő. Az alábbi tanyák közül mi bármelyikbe szívesen elmennénk. Te melyiket választanád?

Akác Tanya, Újlengyel

Fotó: Facebook/Akác Tanya
Fotó: Facebook/Akác Tanya

Akác-tanya nem csupán a csend és a nyugalom szigete, hanem hazai viszonyok között kuriózumnak számító turisztikai csemege is. Történetesen ugyanis, ha Finnország elérhetetlen lenne bárki számára, de szeretné élvezni az ezer tó országának hangulatát, ízeit, akkor itt jó helyen jár! Akác-tanyán kicsiben megtalálja a „Suomi-feelinget” füstös szaunával, ötvözve a magyar vendégszeretettel és a puszta varázsával.

Bari Tanya, Kisnána

Fotó: Facebook/Bari Tanya
Fotó: Facebook/Bari Tanya

Állatok hada, megannyi teendő, finom falatok, egészséges levegő és a vendégváró gazdaasszony a garancia arra, hogy az ott töltött napok alatt a henyélés és a lustálkodás fogalma kikerül a gyerekek szótárából. Itt józan paraszti ész tanúsítványt kaphat a táborozó, s bár e tanúsítvány nem OKJ-s képesítés, a józan paraszti ész fontossága aligha vitatható. Főleg akkor, amikor a mai túlgépiesített és túlmodernizált világban a gyerek a vidék csendjében megtapasztalja, hogy az életnek van egy másik, sokunk szerint szebb oldala, melynek egyik ragyogó példája Bari Tanya.

Fedor Tanya, Mikóháza

Fotó: Facebook/Fedor Tanya
Fotó: Facebook/Fedor Tanya

A kristálytiszta levegőjéről, a vendégszerető emberekről és a csodálatos erdeiről híres Zempléni hegység szívében fekvő Mikóházán, a Fekete-hegy lábánál és a Bózsva patak szélén, több mint 2 hektáros gyönyörűen parkosított területen található a tanya. A parkban két tó várja a pecásokat, a kirándulni kedvelők pedig több túraútvonalon, tanösvényen vehetik nyakukba az erdőt, ahol változatos növény- és állatvilággal kínálja magát. A környék a tavaszi mezei virágszedés, a késő nyári vargánya szedés és az őszi csipkebogyó gyűjtés ideális terepe.

Felföldi Tanya, Kiskunmajsa

Foto: tanyavendeghaz.hu
Fotó: tanyavendeghaz.hu

Az Alföld szívében található, hagyományos építészeti stílusban újonnan épült tanyán azok érzik jól magukat, akik a város zajától távol, csendes környezetben szeretnének kikapcsolódni és megismerkedni a tanyasi élet mindennapjaival. A vendégek megismerkedhetnek a szállást biztosító tanya mellett működő családi gazdasággal, ahol igény szerint bekapcsolódhatnak a mindennapi munkába, az állatok – racka juh, szarvasmarha, ló – etetésébe, terelésébe, gondozásába.

Gedeon Tanya, Jakabszállás

Fotó: Gedeon Tanya/Facebook
Fotó: Gedeon Tanya/Facebook

Az Alföld páratlanul értékes területe a bócsai, jakabszállási és a bugaci puszta. A vándorlélek, a csavargásra termett ember nem válogat: mindent látni szeretne. Akkor él igazán, ha úton van. Imádja az ismeretlent. Egy órányi autóútra Budapesttől itt megérint a pusztai homokkal befújt – másfél évszázaddal ezelőtti – történelem hangulata, Bugac és környékének egyedülálló madárvilága, a védett madarak sokasága. Kitapintható nyugalmat és békességet sugall a mesébe illő táj: gémeskút árnyékában nyargaló lovak, békésen legelésző magyar szürkemarhák, közöttük a legnagyobb melegben is összebújó rackabirkák, a békákat szedegető fehér gólyák. Ez a sok-sok csoda várja a tanyára látogatókat.

Libás Tanya, Tarhos

Fotó: Facebook/Libás Tanya
Fotó: Facebook/Libás Tanya

Az ezerhektáros erdő ölelésében megbúvó tanyán mézes pálinkával, lila hagymás, libazsíros kenyérrel köszöntik a vendégeket. A gazdaság megismerése közben a kemencében megsülnek a libacombok, melyekből jókat falatozhat a látogató. A tanyán bárkit szívesen látnak a magányos turistától az osztálykirándulókon át a városból érkező csapatépítő közösségekig.

Malom Tanya, Komjáti

Fotó: malomtanya.hu
Fotó: malomtanya.hu

A településtől 1 kilométerre található Fáy-kúria és az egykori Nehoda-féle malom, amely 1910-es években épült és a környék találkozási helye, a társas élet színtere volt. A mára vendégfogadóvá alakított tanyán „a csend még hallható”, de a vendégek ébredését csodálatos madárkoncert kíséri. Az udvart és a tavat egy sétánnyal kialakított erdő határolja, benne kellemes árnyékot nyújtó tölgy-, platán- és égerfákkal. Az udvarhoz tartozik a lóistálló és karám, melyet a Bódva-folyó ölel át. A gyakorlott lovasokat páratlan szépségű tájak várják tereplovaglásra.

Németh Tanya, Pusztaszer

Fotó: nemethtanya.hu
Fotó: nemethtanya.hu

Szőlőskert és pince is csalogatja az ide betérő vándorokat. Ópusztaszertől 8 kilométerre fekszik, különös vendégcsalogatója pedig az, hogy Máté Bence világhírű természetfotós tanyája és leshelyei is csupán 7 kilométerre találhatók. Akár család, akár baráti közösség érkezik ide, megsütheti a saját pecsenyéjét, de a gazdák igény szerint elkészítik a házias, tájjellegű kemencében sütött ételeket is, miközben saját házi pálinkával és boraikkal várják az ínyenceket.

Rácz Tanya, Orfű-Lipóc

Fotó: Facebook/Rácz Tanya
Fotó: Facebook/Rácz Tanya

Ha szeret a természetben bóklászni, hallgatni a madarak csicsergését és gyönyörködni a tájban, akkor a Rácz Tanyán megtalálja álmai pihenését. Legyen bármilyen évszak, öltözzön a táj bármilyen ruhába, garantáltan ámulatba ejti majd. A Pécstől 15 kilométerre fekvő, 50 hektáron elterülő lovas paradicsomban a lipicai tenyészállomány megtekintése felejthetetlen élmény, miként az igény szerint birkasütés is. Nincs is nagyobb kulináris élvezet annál, mint amikor egy kirándulással töltött nap végén asztalhoz ülhetünk, és finomabbnál finomabb ételek közül válogatva tölthetjük meg hasunkat.

Címfotó: Gedeon Tanya – gedeontanya.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik