Kertünk-Portánk

Megjelent a piacon az első idei magyar paradicsom

Kicsit korai, de finom. Szigetvárról való.

A pécsi vásárcsarnokban március első hétvégéjén megjelent a standokon a szigetvári paradicsom – írta a bama.hu. Igaz, az ára túlszárnyalja a Dél-Spanyolországból érkezett termését, ennek ellenére többen is vásároltak az újdonságból.

Így “készül” a szigetvári paradicsom

A piacokon már évek óta népszerű gyümölcs a szigetvári paradicsom, amely az év 10 hónapjában kapható. A 30 ezer négyzetméreten, szigorú szabályokkal vegyszermentesen üvegházakban termesztett paradicsomból annyi terem, hogy csaknem egész évben el lehetne látni Baranya megyét. A speciális 100 forintot érő magok darabjából évente csaknem kétmillió darabot szüretelnek. A termelést több mint százezer, Hollandiából postán érkező rovar segíti: poszméhek porozzák, ragadozó atkák, poloskák, és fürkészdarazsak falják fel a veszélyes kártevőket. A fűtést termálvizes technikával oldják meg.

A termesztés technikája

Az üvegházban kellemes klíma és optimális páratartalom uralkodik. A paradicsomok szárai csaknem öt méter magas madzagra kúsznak fel. Bokamagasságban a lecsupaszított szárak tekeregnek, felettük az érett, pirosló paradicsomok sorakoznak, kicsit feljebb a nagyméretű zöldek, még feljebb az apró zöldek, legfelül pedig a sárga virágok. Ahogy beérik egy-egy szinten a paradicsom, úgy helyezik át a tartó madzagokat fél méterrel odébb a következő tartóra, és lefelé is engednek rajta fél métert, a szárat pedig a padozatra fektetik. A termelési szezon végére a növény szára eléri a 12–14 méteres hosszúságot – olvasható a portálon.

Fotó: Pixabay

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik