Kertünk-Portánk

7 nyomós érvünk van: ezért barátkozzunk a gyomnövénnyel

Van, ahol akár kívánatos is lehetne a gyom, például a gyepben.

Az ember nem is gondolná, hogy kertjében vagy hátsó udvarában milyen sok jótékony hatású növény található, amikről nem is tud. Legyen szó a gyomorégés vagy húgyhólyaggyulladás tüneteinek enyhítéséről, vagy egy kis plusz fehérje vagy ásványi anyag felvételről, számos elterjedt gyom létezik, amik valójában rendkívül pozitív tulajdonságokkal bírnak.

Bizonyos általunk gyomnövénynek nevezett növényt, más kultúrákban, vagy akár mi is gyógynövénynek, vagy akár étkezési célokra is hasznosítunk. Ilyen például a pongyola pitypang, a tyúkhúr vagy éppen a mezei katáng.

A gyomok tág tűrésű növények, melyek jól alkalmazkodnak a kedvezőtlen környezeti viszonyokhoz is, így általában nagy mennyiségben jelennek meg a művelt területeken. Gyors fejlődésüknek, nagy vitalitásuknak köszönhetően gyorsan túlnőhetik a kultúrnövényeket, így azokat árnyékukkal, valamint gyökereik által elszívott tápanyagokkal hátráltathatják a növekedésben. Tehát gyom minden olyan növény, mely az adott művelt területen nem kívánatos.

pixabay

Ezért barátkozz a gyomnövénnyel

1. Jelzi a talaj típusát

Egyes gyomok jelenléte utalhat arra, hogy az adott terület talaja milyen tulajdonságokkal bír. Ennek köszönhetően információt kaphatunk a talaj sajátosságairól, de arról is, hogy milyen tápanyag ellátási hibákat követünk el, vagy milyen talajápolási munkálatot felejtettünk ki.

2. Ellenállóbbá teszi a tájat

A gyomokkal teljes gyep sokkal ellenállóbb tájat teremt, hiszen ezek a növények alkalmazkodók és igazi túlélők. Lazítják a talajt, tápanyagot szolgáltatnak és megakadályozzák az eróziót.  Ahelyett, hogy folyamatosan irtjuk a gyep közül, jobb lenne egyszerűen hagyni, ezzel is csökkenthetnénk a vegyszerek használatát.

3. Gyógyít

Alapvetően a gyomnövények nem csak felbukkantak. Érkezésük a földi helyzetre reagál. A természet arra késztette őket, hogy javítsák, gyógyítsák  a sérült területeket, és hogy az erdők újra növekedjenek.

4. Kevesebb munkát ad

A gyomos gyep sokkal kevesebb karbantartást igényel, mint egy tisztán füves. Ahelyett, hogy folyamatosan harcolnánk a gyom ellen, egyszerűen csak kaszáljunk, cserébe több vadvirág is lesz a kertünkben.

5. Pénztárcakímélő

Kevesebb karbantartást igényel, így kevesebb pénzt kell költenünk kertünk zöld területének fenntartására. További jó hír, hogy mindezt vegyszer nélkül tehetjük.

6. Ehető

A fű nem fogyasztható, de a pázsitban felbukkanó gyomok nagy választéka valóban tápláló.  Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajokban gazdag.  Volt idő (még 70-100 évvel ezelőtt is), amikor az emberek jobban rá voltak utalva a természetben előforduló, ehető növények ismeretére, és használatára. Háborúk idején, vagy szűkösebb időben sok ember sokféle vadnövényt, vagy ebből készült ételt fogyasztott, melyek mára jórészt feledésbe merültek.

pixabay

7. Méhbarát

A biológiai sokféleség, a vegyszermentes táj nyilvánvalóan kedvező a környékén élő állatok számára. A méhek és a lepkék különösen szeretik a gyomos pázsitot, amelyek virágokban gazdagok, mondhatni, az ilyen terület sok teremtmény szupermarketje.

A gyep nem csak fű. Olyan fajok, növények és állatok egysége, melyek harmóniában élnek egymással. Ha nem muszáj, ne avatkozzunk bele.

Gyönyörű, de mérgező az ország egyetlen védett gyomnövénye
A vegyszerezés miatt hazánkban szinte teljesen a kihalás szélére sodródott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik