Kertünk-Portánk

Visszatért a tél, fokozottan figyeljünk madarainkra

Hazatért madarainkat váratlanul érte a hideg. Mutatjuk, mire figyeljünk.

Rövid időre visszatért a tél, ne feledkezzünk meg a kertünk madarairól!

Különösen a nem itthon telelő madarak lesznek bajban a következő napokban, ők nem annyira ismerik az etetőt. Itt vannak a kenderikék (zömében gyommagvakkal táplálkoznak), megjött a barázdabillegető és a rozsdafarkú is, vagyis sokkal többen vannak már, mint télen, így érdemes több helyre is kitenni nekik élelmet, mint eddig.

  • Ne csupán magokat tegyetek ki erre a pár napra, hanem főtt tésztafélék, főtt rizs, lágy macskaeledel is jól jön most nekik, gondoljunk a rovarevőkre.
  • A magok közül egy marékkal meg is törhetünk, gondolva az aprószemű magvakkal táplálkozókra is. Nem mindegyik tudja olyan ügyesen kibontani a szotyit, tökmagot, mint a nálunk telelők.
  • Ha van még maradék sótlan zsiradékunk, szalonnánk, faggyúnk, a következő napokban ne sajnáljuk tőlük.
  • A télire betárolt almák között is biztosan találunk egy-két már fonnyadó vagy romló szemet. A romlott részt vágjuk le, de az egészségeseknél is egy kis darabon szedjük le a gyümölcs héját, így könnyebben tudnak falatozni belőle a rigók és egyéb madarak. Az így előkészített almákat szúrjuk fel faágakra a kertben.
  • Figyelem! Csontkukacot semmiképp ne adjatok a madaraknak!

Havat, fagyokat ígérnek a következő napokra. Segítsük madarainkat, meg fogják hálálni!

Gólyák etetése

  • Ha etetésre kerül a sor akkor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember eteti vagy legalább ugyanabban a ruhában, például piros kabát. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni a gólya. Ez azért fontos mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat mert akkor az emberben az ennivalót adó társat látja és nem lesz félelem érzete a későbbiekben.
  • Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható szabad terepen kell kitenni az ennivalót akkor amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni amikor új étel kerül lerakásra. (Pavlovi reflex). Csengő, síp, fütty, akármi, de ne legyen túl hangos.
  • Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják ezért óvatos mozdulatokkal helyezzük ki a neki szánt táplálékot és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre. 2 ujjnyi daraborra vágva menjen neki minden. Ha csak húst kap csontos húst nem, akkor kalciumot kell hozzá adni.
  • Sertést nem ehet! Marha minden része apró csíkokra vágva, csirke, csibe, és a többi szárnyas, patkány, egér, hal.  Farháttal óvatosan mert hegyes éles csontok vannak benne. Helyette csirke kacsa libafej kalapáccsal szétzúzva. A kacsa csőrét el kell távolítani. Mindig annyi eledelt kell neki adni amennyit megeszik. Napi 2-3 alkalommal meg lehet próbálni de ez lehet több is és kevesebb is.

Meddig célszerű etetni a madarakat? Erre szakemberek válaszolnak. Kattints! 

Forrás: Virágné Fejes Éva és Lehoczky Krisztián

Fotó: Huszárné Molnár Csilla

Nézd meg, hogyan kell etetni a kezedből mókust és madarakat
Elkezdődött a madáretetési szezon, de sok kertben megjelennek a mókusok is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik