Otthon készült

Kerti vendégeink kedvenc téli eledele a madárkalács

Imádják a kis szárnyasok, a cinegék különösen.

A gyenesdiási Fésüs Katalin osztotta meg velünk kreatív madáreleségét, melynek a madárkalács nevet adta. Köszönjük neki a leírást és a fotókat is.

Hozzávalók: 250 gramm kókuszzsír, egy tele műzlistál vegyes madáreleség: napraforfó, köles, szezámmag, dió, aszalt gyümölcs.

Elkészítése: a zsírt felolvasztjuk, hozzákeverjük a magokat, majd szilikon formába töltjük. A madzag helyére szívószálat teszünk, majd hűtőbe tesszük, míg kifagy. Ezt követően kivesszük belőle a szívószálat, és madzagot vagy szalagot kötünk a helyére.

A madárkalácsot felhasználásig hűtőben tároljuk

A madarak kedvelt téli finomságának elkészítése gyerekekkel kimondottan hangulatos elfoglaltság, nagyon élvezik és mivel nem forró a felolvasztott zsír, nem is veszélyes vele dolgozni.

Faggyúból is készülhet

  1. Vásároljunk marhafaggyút és süssük ki. Az elkészítése nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet.
    A faggyút vágjuk apró kockákra, nagyon apróra! Tegyük egy edénybe és lassú tűzön, időnkénti kevergetés mellett süssük zsírjára. Nem kell bele se víz, se olaj! A híresztelésekkel ellentétben, a faggyú, olvasztás közben nem büdös, és az edény is könnyen tisztítható, ha még frissiben tesszük. Ha zsírjára sült a faggyú, akkor az olvasztásra használt edényből, közvetlenül a magok beszórása előtt, átöntjük a felolvadt faggyút egy csatos tortaformába vagy szilikonos változatokba, beleöntjük a magokat, és szilárdulás után kipattintjuk.
  2. Ha nem szeretnénk bajlódni a sütögetéssel, akkor készen is vásárolhatunk, különböző kiszerelésekben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik