Otthon készült

Textilhulladékból készít csodás rongyszőnyegeket egy tanárnő

Gyakorlatilag mindenféle anyagból elkészíthető egy-egy darab.

Az alkotás vágya mindenkiben benne él. Szeretnénk valami maradandót, valami értékeset készíteni, amire, ha ránézünk, elégedettséggel tölt el bennünket. Maga az alkotás bármi lehet. A férfiak barkácsolnak, szerelnek, a nők kézműveskednek, szépségeket készítenek.

Napjainkban az emberek egyre környezettudatosabbak, egyre többen törekednek arra is, hogy ha már alkotnak, azt az újrahasznosítás jegyében tegyék. Így készül számtalan dísz- és használati tárgy papírból, kiselejtezett gumiból, vagy akár kinőtt, elrongyolódott ruhákból.

Ez utóbbiakból alkot Karancsi Miklósné Zsuzsi is, aki pólókból, rongyokból, pamutlepedőkből készít csodás rongyszőnyegeket.

Karancsi Miklósné

A szövést még gyerekkorában Mezőhegyesen tanulta, és a tudást középiskolai tanárként kézműves foglalkozás keretében elevenítette fel a tanítványaival. Kérésünkre nekünk is mesélt arról, hogyan is készülnek a rongyszőnyegek, mit kell annak tudni, aki szintén szívesen hasznosítaná elhasznált pamutrongyait.

Minden háztartásban nagyon sok textil elhasználódik, feleslegessé válik idővel, amitől nagyon sok háziasszony sajnál megválni. Én gyerekkoromban már megtanultam szőni, majd az élet úgy hozta, hogy 2 évtizedig nem gyakoroltam. Pedagógusként szerettem volna bemutatni ezt az ősi hagyományt a gyerekeknek és persze a családban is örül mindenki egy-egy szőnyegnek

– mondta el Zsuzsi, aki szerint a szőnyegszövés hasznos és értékteremtő tevékenység a kreativitást szerető emberek számára.

Karancsi Miklósné

Ő elsősorban a pamut anyagokat részesíti előnyben a szőnyegek otthoni szövésénél, hiszen, mint mondja, sok esetben egy kis viszkóz, vagy poliészter anyagokkal keverve rugalmasabb lesz, mint más összetételű anyagok.

Ezek nyúlásban, szilárdságban előnyös tulajdonságokban javítják fel a pamutot, ami szövésnél előnyt jelent. A pamut kopásálló, jó tartósságú, ezért, ha megunt ágynemű, póló, egyéb ruhadarab van otthon, vagy a környezetben, ezeket mind újra lehet hasznosítani csodás szőnyegek formájában.

Természetesen egy szőnyeg nem csak ezekből készülhet, gyakorlatilag mindenféle anyagból elkészíthető egy-egy darab. Bármilyen fonalból és bármilyen más anyagból is: kordbársony, damaszt, farmeranyag, frottír, karton, muszlin, bársony, flanel, bolyhos flanel, düftin, lepedővászon, pamut-krepp is bátran használható.

Karancsi Miklósné

De hogyan álljunk neki? Erre is választ kaptunk.

Ezeket a szőnyegeket nem csak gyakorlott kézművesek tudják elkészíteni. Egyáltalán nem bonyolult, inkább, ahogy a közmondás is mondja: „gyakorlat teszi a mestert”. Ami kell hozzá leginkább: sok türelem, kitartás, szeretet. Anyagigénye elsősorban a szövőkeret, vetélő, felvetőfonál és a megunt újrahasznosítható textilek sokasága

– árulta el Zsuzsi, aki azt is hozzátette, legfontosabb a szövőkeret pontos felvetése, a láncfonalak rugalmas feszességének kialakítása a felvetés során, ami talán a legnehezebb mozzanat és általában 2 embert igényel.

Galéria
Karancsi Miklósné

A szőnyeg szélének egyenessége okozza a legtöbb fejtörést a készítőjének. A váltó kezdő bemélyedésénél én az első kettőt kihagyom, majd egy mély barázdában kezdem a kordonet fonallal felvetni a keretet úgy, hogy a kezdő, majd az utolsó barázdában 2-3-szor is átvezetem a szálat. Erre azért van szükség, mert jó tartást ad a szőnyeg szélének. Szőnyegszövésnél én arra külön szoktam vigyázni, hogy egyfajta anyagból szőjem végig a szőnyeget, persze a színek váltakozásával

– mondta el Zsuzsi, hozzátéve, hogy az anyag felvágott szélessége és még a vastagsága is fontos, mert ha egyik vékonyabb, a másik vastagabb, akkor az a széleken már meg fog „mutatkozni”, beljebb, vagy kijjebb fog állni.

Fontos még a soroknál, hogy ne feszítsük túl az átvezetett anyagokat, úgymond hagyjuk rá bőven, mert az is összerántja a szőnyeg közepét, ami szintén a szélén fog megmutatkozni. Nagyon fontos mozzanat a kezdő és a befejező sorok lezárása és elkötözése is

– árulta el a tanárnő, hozzátéve: a szakszavaktól senki ne ijedjen meg, a folyamat egyáltalán nem bonyolult, kis gyakorlással és megfelelő felszereléssel bárki nekivághat.

Galéria
Karancsi Miklósné

Én úgy gondolom, ha képes voltam 10-12 éves koromban szakkör keretein belül megtanulni a szövést, akkor bárki nekifuthat. Persze ezt is meg kell tanulni, de minimális elméleti tudás kell hozzá, sokkal inkább a sok-sok gyakorlás a kulcsa. Időigényes tevékenység, ha a szövéssel haladni szeretne valaki, akkor nagyon fontos, hogy az anyag elő legyen készítve, legyen összedarabolva és azt már ne a szövéssel egy időben végezzük. A kitartás viszont mindenképpen kifizetődik, hiszen az elkészült munkadarab dísze a lakásnak és a készítője is örömmel pillant rá nap, mint nap

– összegzett Zsuzsi.

Kapcsolódó
Erdei manókat és tündéreket kelt életre a csuhézás mindentudója
Alkotásaival szeretne egy kis békét vinni a mindennapokba, és reméli, hogy mosolyt csal velük az arcokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik