Kertünk-Portánk

Gondoltad volna? Több, mint 500 fajta ibolya létezik a világon

Érdekességek, praktikák, receptek az ibolya kedvelőinek.

Tavasszal az erdők alját lilává varázsoló egyik legszebb virág az ibolya. Olyan gyakori, hogy a kis gyerekek is könnyen felismerik. Úgy gondoljuk, hogy mindent tudunk róla, pedig valójában nem eleget.

Érdekességek

  • Az ibolyának 550-600 faja létezik.
  • A nemzetséget két csoportra, az évelő ibolyákra és az egy- vagy kétéves árvácskákra osztják, tehát az árvácskák is az ibolya nemzetség tagja, így az évelő ibolya közvetlen rokonai.
  • Az illatos ibolya virágából Dél-Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak, kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag. 20 g tiszta olaj körülbelül 1 tonna levélből állítható elő.
  • Több ritka, védett ibolyánk is van: ezek közül legjelentősebb a sárga ibolya, mely a Bükk hegység egyetlen hűvös völgyében található meg. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Hasonlóan védett maradványnövényünk a dombi ibolya (virágai világos ibolyaszínűek). Harmadik védett ibolyánk a lápi ibolya, ami sajnos eltűnőben van hazánkból.
Fotó: wikimedia commons

Illatos ibolya

  • Az illatos ibolya (Viola odorata), népies nevén: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény. Drogja a gyöktörzse, levele, ritkán virága.
  • Mind a gyökér, mind a levél nyálkaoldó, izzasztó és vértisztító hatású.
  • Az illatos ibolya virágából és leveléből készült tea egy kevés mézzel, jó hatással van a hörgő, a torok és a mandulák gyulladásos megbetegedéseire, köhögésre, és légzési nehézségre is.
  • Forrázatuk szintén alkalmas enyhe hashajtónak, izzasztónak, köptetőnek és idegnyugtatónak.
  • A friss összezúzott levél migrén és fejfájás csillapítására, rovarcsípésre és bőrproblémák kezelésére is alkalmas.
  • Tinktúrát is készíthetünk belőle, ami külsőleg bedörzsölve jól használhatók reuma és izomgörcs esetén.
Fotó: pixabay.com

Felhasználása a konyhában

  • Az illatos ibolyát gyakran kandírozzák, de sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosításra is használhatjuk.
  • Alkalmas mézek, szirupok, szörpök, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, sőt bundában sült virágok alapanyagának is.
  • Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz szintén fogyaszthatók.
  • Gyümölcs-vagy túrótorta tetejére készíthetünk áttetsző tortazselét. A zselébe még megszilárdulása előtt süllyesszük bele a friss ibolyavirágokat. A zselé megszilárdulása után a virágok lebegnek az áttetsző anyagban.
  • Jégkockába téve a házilag készülő hűsítő italokat tehetjük vele különlegessé. Egy jégkockatartó minden kockájába helyezzünk egy-egy ibolyavirágot. Öntsünk rá vizet, és fagyasszuk meg. Meleg nyári napokon különleges hangulatú, tavaszidéző a hideg üdítőitalba helyezett jégkockában lebegő, törékeny ibolyavirág.
Fotó: prettysimpletasty

Kandírozott ibolya

Ha tovább meg akarjuk őrizni a virágokat, készíthetünk kandírozott ibolyát. A virágokat megmossuk lecsöpögtetjük. Egy tojásfehérjét felverünk, nem kell kemény habbá verni, csak addig, míg habosodni kezd. Egy pillanatra belemártjuk a virágot, majd jól átforgatjuk porcukorban, hogy a cukor teljesen beborítsa. Egyenként tálcára tesszük a virágokat, és meleg helyen addig szárítjuk, amíg teljesen megszáradnak. Ha légkeveréses sütőnk van, akkor nagyon alacsony hőmérsékletre (60-70 fok), állítva is megszáríthatjuk a virágokat, de nagyon vigyázzunk, ha megég, tönkremegy.

Te­aké­szí­tés

1,5-2 dl víz­ben 1 csapott evő­ka­nál­nyi szá­rí­tott és ap­rí­tott ibo­lya­gyö­ke­ret 3 per­cig fő­zünk, 20-30 per­cig áll­ni hagy­juk, le­szűr­jük. Méz­zel éde­sít­ve 2 órán­ként 1 evő­ka­nál­nyit fo­gyasz­tunk be­lő­le. A fő­zet méz nél­kül gennyes se­bek, ki­üté­sek, fe­ké­lyek bo­ro­ga­tá­sá­ra is al­kal­mas.

Fotó: cvety-na-dache.ru

Tink­tú­ra készítése

Egy ma­rék­nyi ibo­lya­gyö­ke­ret, 1 ma­rék­nyi ka­kukk­fü­vet fe­lap­rí­tunk, be­főt­te­sü­veg­be tes­szük, fe­lönt­jük annyi 96%-os egész­ség­ügyi szesszel, amennyi jól el­le­pi és 10-14 na­pig ér­lel­jük. Le­szűr­jük és a kész tink­tú­rát 40 szá­za­lé­kos­ra hí­gít­juk. Erős kö­hö­gés, man­du­la­gyul­la­dás ese­tén na­pon­ta 3×10 csep­pet fo­gyasz­tunk.

A tink­tú­rát kül­ső­leg reu­ma, kösz­vény és izom­bé­nu­lás ese­tén be­dör­zsö­lő­szer­ként is al­kal­maz­hat­juk.

Ibo­lya­olaj

Egy be­főt­te­sü­ve­get fé­lig töl­tünk fris­sen sze­dett ibo­lya­vi­rág­gal, fe­lönt­jük jó mi­nő­sé­gű olaj­jal (mandula, mogyoróolaj) , 1 hó­na­pig me­leg, le­he­tő­leg nap­sü­té­ses he­lyen ér­lel­jük, majd le­szűr­jük. Ide­ges fej­fá­jás el­mu­lasz­tá­sá­ra a gyó­gyo­laj­jal a hom­lo­kot 3-4-szer vé­ko­nyan be­dör­zsöl­jük.

Megjegyzés: túlzott fogyasztása hasmenést okozhat. Virágporra érzékenyek ne fogyasszák.

Ha szereted a fokföldi ibolyát, akkor így gondozd, hogy hosszan virágozzon.

Forrás: Wikipédia és Gazigazító

5 gyógynövényt ajánl a tavaszi megújuláshoz a bükki füvesember
Gyógyteák méregtelenítéshez és felfrissüléshez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik