Turbó fokozatban a természet, szokatlanul korán virágzik a papsajt is

A papsajt sokak gyerekkorát idézik. A levelei, a fiatal hajtásai és a magvai is fogyaszthatók.
Kapcsolódó cikkek

Bár a szakirodalom szerint a papsajtmályva virágzása júniustól szeptemberig tart, a mostani, kora nyári idő felpörgette a természetet, így már a kereklevelű mályva is virágzik.

A papsajtmályva, a mályvafélék családjába tartozó gyógynövény. Nevezik kereklevelű mályvának, istenkenyerének esetleg  nagypapsajt, csúszóka,  a neve. Földünk Északi félgömbjének minden kontinensén úton-útfélen, erdei, mezei ösvények mentén elterjedt. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli. Júniustól szeptemberig virító virágai halvány rózsaszínűek vagy szinte fehérek sötét csíkozással. Az ókor és a középkor óta sok betegség orvoslására használják- írja a Netfolk.

Jellegzetes termését  az íze és kerek formája miatt a sajthoz hasonlítják, innen is ered a neve is.

Aligha van olyan, vidéken felnőtt ember, aki gyerekként ne evett volna papsajtot vagy ne játszott volna vele. A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. Először azonban a gerslit kell megfőznünk levesnek és csak azután keverjük bele a mályvaleveleket, miután a leves már kihűlt- írja Maria Treben.

Nem minden papsajt – tartja a mondás, mely szerint nem sikerülhet minden, nem lehet az embernek mindig jó dolga.

Mikor és hogyan gyűjtsük?

Mire jó a papsajtmályva?

A papsajtmályva felhasználása

A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat, illetve C-vitamint  tartalmaznak. A papsajt a gyulladásokkal járó betegségekre fejt ki gyógyító hatást.Hatására megindulhat a gyógyulás.

Egy növény, ami tisztítja a vért, és néhány hét alatt csökkenti a koleszterinszintet
Gyomnövényként ismerjük, pedig igencsak jelentős gyógyhatással rendelkezik.