Kertünk-Portánk

Kertünk ékessége lehet a látványos virágfolyam

Ha hangulatossá és egyedivé szeretnénk tenni kertünket, akkor a virágfolyam tökéletes választás lehet

Ha lejtős a kertünk, akkor különös dísze lehet a kertnek egy virágfolyam. Ami szükséges hozzá az egy vödör vagy régi hordó, esetleg kerámia kaspó és természetesen sok-sok egynyári növény.
Kreatív ültetésnél nincsenek kőbe vésett szabályok, a legfontosabb a kreativitás, de azért itt is van egy sorrend, amit érdemes betartani. A tanácsok megosztásában a kert.tv oldala segített.

1, Talajtisztítás, a meder elkészítése

A munka első része a talaj megtisztítása. Válasszunk ki egy 4-5 méteres szakaszt, gazoljuk ki, majd ha szükséges akkor turbózzuk fel műtrágyával, biohumusszal, tőzeggel. A folyam tetejére helyezzük a vödröt, vagy amit kigondoltunk, és süllyesszük félig a talajba. Bár a legfontosabb az eredetiség, nem árt, ha előre megtervezzük, hogyan is fog kinézni a kompozíciónk. A folyam medrének kijelöléséhez használhatunk például köveket is, de ez nem feltétlenül szükséges, ha  viszont használunk, akkor alaposan be kell őket süllyeszteni, hogy az első eső ne mozdítsa ki őket a helyükből. Ha megvan a forma, akkor jöhet a tartalom.

Fotó: Paul-gaske

2, Az egynyáriak kiválasztása, beültetése

Egynyáriak ültetésénél fontos szabály, hogy várjuk meg azt az időszakot, amikor már éjszaka is sincs túl hideg ( +5 fok) . Figyeljünk arra is, hogyha többféle egynyári növényt ültetnünk össze, akkor ismerjük meg növényeink igényeit. Jó tisztában lenni azzal, hogy melyik növényünk kerülhet tűző napra, melyik kerülhet árnyékba, melyiknek milyen a hőigénye, illetve a tápanyagigénye. Ezenkívül szintén fontos dolog, hogy melyik mekkorára nő. A magasabb növésű elveheti a fényt egy kisebb növény elől, és nem fog rendesen fejlődni. Ezek mind olyan hibák, amelyek gondos előkészülettel megelőzhetők.

Fotó: Steve Hank

Kezdő kertészeknek ajánljuk a körömvirágot, a büdöskét,  a paprikavirágot, és a rézvirágot, mert ezek a magok szinte 95%-ban kikelnek és egész nyáron át virágoznak. Az egynyári virágmagokat akár cserépbe is ültethetjük, erre szintén alkalmas a büdöske, a verbéna, a petúnia, a lobélia, és a bojtocska.
A kék bojtocska különböző változatait egy részben fagytűrő egynyári mexikói alapfajból nemesítették ki, s a nemesítők még ma is egyre jobb fajtákkal rukkolnak elő. Eredeti lakóhelyén ez nem egynyári növény, mindössze arról van szó, hogy a mi klímánkon nem élik túl a telet. Tavasztól kezdve egészen késő őszig virágoznak.

Fotó: Roozaar

3, Tápanyag utánpótlás

Ha azt szeretnénk, hogy egészen őszig virágozzanak a növényeink, akkor tápanyag utánpótlásra lesz szükségük. Az ültetés után várjunk legalább egy hónapot, ezután viszont érdemes az öntözővízhez valamilyen virágzó tápoldatot öntenünk, és azzal locsolni a növényeket.

Inspirációként hoztunk néhány ötletet 

Galéria
Fotó: greytpapercrafts-blogspot

Címlapfotó: Blogrope

37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban
Fedezzük fel a virágok sokszínűségét és kellemes ízvilágát, és használjuk bátran.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik