Kertünk-Portánk

Révfülöpön már az utcán is sétálnak a vaddisznók

A lakosságot nem az érdekli, hogyan állt elő ez a tarthatatlan helyzet, hanem az, hogyan lehet megoldani?

A vaddisznó lakott területeken történő megjelenése egyre gyakrabban jelent problémát hazánkban és Európában szinte mindenhol. Nem ritka, hogy egy egész konda sétál az utcákon, a lakosok pedig tartanak az állatoktól.

Bemerészkedtek a szarvasok egy hevesi faluba
Sirok polgármestere felhívással fordult a lakossághoz.

A Balaton északi partján a vaddisznók évek óta nagyt károkat okoznak a kertekben, és a jelek szerint egyre bátrabbak, hiszen egyre gyakrabban megjelennek az utcákban is. A Tapolcai Rendőrkapitányság vezetőjének, a kormányhivatal vadászati főfelügyelőjének, a vadásztársaság képviselőjének, valamint az érintett települések – Révfülöp, Kővágóörs és Ábrahámhegy – polgármestereinek részvételével éppen ezért hívták össze a napokban azt az egyeztető fórumot, melyen a vaddisznók belterületen való megjelenéséről tanácskoztak – írta a Veol.

Révfülöpön félelmet keltenek a vaddisznók az emberekben, mivel szűk utcákban találkozhatnak a kondákkal. Az állatok jelenléte már kihat a turizmusra is. Esténként a külsőbb lakóövezetekből nem mernek lemenni az éjszakai életbe, mert hazafelé nagyon nagy eséllyel találkoznak vaddisznókkal

– mondta a portálnak Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

A lakosságot nem az érdekli, hogyan állt elő ez a tarthatatlan helyzet, hanem az, hogyan lehet megoldani? Amit első lépésként tenni lehet: az önkormányzat továbbra is felszólítja az elhanyagolt területek rendbetételére a nyaralók tulajdonosait, a vadásztársaság pedig rövid időn belül két vaddisznóbefogó-csapdát telepít a környékre.

Kiemelt képünk illusztráció.

Olvasói sztorik