Kertünk-Portánk

Figyeljünk kedvenceinkre, a háziállatokat is óvni kell a hőgutától

Akinek módjában áll, nedvesítse be az állat bundáját, vagy úsztassa meg, és semmiképp ne hajszolja.

A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztulásukhoz vezet, így a melegben az állatokat is óvni kell, például megfelelő mennyiségű friss ivóvíz biztosításával és árnyékos helyek kialakításával – figyelmeztetnek az állatvédők.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye szerint a kutyák önszántukból soha nem mozognak a tűző napon a nagy kánikulában, ha mégis ezt kell tenniük, mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ez komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amelyre ráfekve hűtheti magát.

Szabadstrandot kaptak a kutyák Tiszafüreden
Egy gazdi egyszerre három kutyát vihet fürdetni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja, hogy a nagy nyári hőségben a nagyobb sétákat a kora délelőtti és késő délutáni órákra időzítsék a gazdák, az állatok számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon elbújhatnak, az élelem mellett naponta többször legyen friss ivóvizük, valamint soha ne hagyják háziállataikat egyedül autóban, még nyitott ablaknál se. Érdemes arra is figyelni továbbá, hogy a naptól felhevült aszfaltot is kerüljék el lehetőség szerint, hiszen ez könnyen égési sérülést is okozhat az állat mancsán.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Akinek módjában áll, nedvesítse be az állat bundáját, vagy úsztassa meg, és semmiképp ne hajszolja. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. A háziállatok mellett a haszonállatokra is fokozott figyelmet kell fordítani a hőség idején.

Ha megtörtént a baj, és az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, lehet hőtorlódása vagy hőgutája is. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik