Kertünk-Portánk

Hőség ellen szuper hűtés a sózott jég

Itt a kánikulai időszak, és valljuk meg, hogy nincs rosszabb annál, ha a hőség miatt nem tudunk pihenni a lakásban. Aki már tapasztalta, az tudja, hogy a tikkasztó melegben való tartózkodás egyáltalán nem vicces dolog, ilyenkor valóban átérezheti az ember, hogy milyen lehet a pokolban.

A hőguta elkerülésre már van megoldás, a legkézenfekvőbb megoldásnak a légkondicionáló tűnik. Amennyiben ezen még gondolkodunk, addig is a biobody segítségével mutatunk néhány trükköt, hogyan hűsíthetjük magunkat.

Egyiptomi módszer

Az egyiptomiaknak igazuk volt, sőt, még saját praktikájuk is volt a testük hűtésére. A módszer lényege az, amikor törölközőt vagy lepedőt benedvesítünk és azzal takarózunk. Ez esetben mindenképp  számolnunk kell azzal, hogy nedves ágyban alszunk.

Fagyasztó trükkök

A lepedőt néhány percre rakjuk a fagyasztóba, mielőtt aludni indulnánk. Egy nejlon zacskóba téve  hűtsük le és ha nem is jelent egész éjszakás megoldást, de az elalvásban biztos segít a fagyasztóból kivett hűs lepedő.

Így használjuk a ventilátort

Nem mindegy, hogy a nagy melegben hogyan hasznosítjuk a ventilátort, fontos az elhelyezése. Ha kicsit az ablakok felé fordítjuk, akkor kifelé fújja a levegőt.

Fotó: Ojo

Sötétítsünk

Engedjük le a redőnyt, a rolót és húzzuk be a függönyöket. Csukjuk be a spalettákat, ha régi házban lakunk. (Természetesen az ablakokat is zárjuk be, hogy ne jöjjön be a meleg nap közben.) Vagyis röviden: tegyünk meg mindent, hogy a napsugárzás a legkevésbé érje a lakásunkat, házunkat, és a kinti meleg ne jöjjön be. Ez a legdöntőbb, és legjobban ismert módszer..

Éjszaka nyissunk ablakot

Éjszaka lehűl a levegő, még kánikula idején is. Ilyenkor minden nagyobb nyílászárót, amennyire lehetséges, tartsunk nyitva. Pihenten ébredhetünk, ha a hűsebb éjjeleket kihasználjuk. A légmozgás elősegítésére ne csak a külső, hanem a belső nyílászárókat is hagyjuk nyitva, akár a konyhaajtót vagy a fürdőszobáét is.

Legyen légmozgás

A redőnyök leengedésével, a függönyök behúzásával valójában nemcsak sötétítünk, hanem “szigetelünk” is. Télen a benti meleget óvjuk, nyáron a kintit próbáljuk távol tartani. A szigetelés azonban a légáramlás csökkentését is jelenti, ezért jó, ha van egy ventilátorunk, ami kellemes szellőt biztosít mindennek ellenére az otthonunkban.

A legnyerőbb megoldás: kombináljuk a ventilátorunkat, csináljunk “házi légkondit”!

Ennek a lényege egy ventilátor, amelynek fuvallatát egy nagy fémtálnyi sózott jég fölé tereljük. (A só miatt a víz olvadási pontja alacsonyabbá válik – ami télen a jégmentesítésre jó, az nyáron a “szuperhűtést” segíti elő). A párolgó víz lehűti a környező levegőt, amit a ventilátor szétoszt a lakásban.

Elő a palackokkal

Egy bonyolultabb módszerrel a nem tele, hanem csak 80 százalékig töltött palackokba sós vizet fagyasztunk le. (Azért nem töltjük tele őket, nehogy szétfagyjanak.) Majd a sós vizes szuperhűtött palackokat szintén egy nagy fémtálnyi vízbe rakjuk, és ezt párologtatjuk és oszlatjuk szét ventilátorral a lakásban.

Csökkentsük a hő- és páraforrásokat

Ne főzzünk, vagy ne sokat, együnk hideg ételeket. Ha lehet, akkor a kinti grillezést ajánlják a szakértők, illetve a mikrosütő használatát. Ne vegyünk meleg fürdőt, ami a lakást forró gőzzel tölti meg. Kapcsoljuk ki azokat az elektromos berendezéseket, számítógépeket, amely maguk is hőt termelnek, de nincs szükségünk éppen rájuk.

Fotó: youtube

 Tegyünk fehér textilt a bútorokra

Nemcsak lélektanilag “hűt le” a fehér vászonnal borított bútor, hanem tényleg kevésbé szívja magába a meleget.

Válasszunk pamut ágyneműt

Tartsuk távol a szatén és a selyem anyagokat és válasszun vászon és pamut ágyneműket. A világos textíliákból készült világos huzatok légáteresztőbbek, így jobban aludhatunk.

Címlapfotó: jabuka.tv

Elképesztően jó ötlet a környezetbarát, rejtett italhűtő
A földbe süllyesztett mini pince 3-9 fok közötti hőmérsékletre hűti az italokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik